SLADIĆ – Slatki koren zdravlja, ali uz oprez

0
76
sladic
Foto: Wikipedia.org / Autor: Pharaoh han - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30860013

Sladić je izuzetno dragocena biljka koja pomaže kod mnogih bolesti, dugo je poznata narodnoj, a i savremenoj medicini, ali treba biti oprezan.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sladić, slatki koren, gospino biljke, slatko drvce… bezbroj imena za jednu biljku. Reč je višegodišnjoj zeljastoj biljci (poludrvenastoj) koja raste pored reka na peskovitom i glinovim zemljištu. Stanište joj je u Sredozemlju, a u Srbiji se može retko naći.

Lekoviti delovi biljke su drvenasti kore, a koristi se i svež sok biljke. Lekovitost sladića je poznato još od doba staro-egipatske civilizacije i tada se koristio za lečenje kašlja. U antičko doba se koristio za lečenje želudačnih problema i tuberkuloze pluća, a tokom srednjeg veka za lečenje bubrega, jetre i bešike. Prema navodima Instituta dr Josif Pančić, u manastirskim bolnicama čaj od mešavine korena sladića, rizoma pirevine i ječma korišćen je kao univerzalni lek za oporavak kod svake bolesti.

Adama Sultan 1120x180

Kako se dalje navodi, savremena istraživanja su potvrdila da sladić povoljno deluje na jetru, pa je čest sastojak čajeva za detoksikaciju. Takođe, ima i protivupalno dejstvo, a ublažava i grčeve i bolove. Između ostalog, sladić sadrži glicerizinsku kiselinu koja je 40 puta slađa od saharoze, pa otuda i naziv biljke. Upravo ova kiselima ima protivupalna svojstva.

PROČITAJTE I...  Majoran – Začin ljubavi i višenamenski lek

Sladić i neželjena dejstva

Glicirizinska kiselina pokazuje dejstvo slično kortikosteroidima, pa ima i njihova neželjena dejstva. Dovodi do pojačanog izlučivanja kalijuma, i zadržavanja natrijuma i vode u organizmu, pa može dovesti do povećanja krvnog pritiska i hipokalemije.

pylon galenika jan 023

Bez obzira na brojna lekovita svojstva, važno je naglasiti da dugotrajna upotreba u većim dozama može dovesti do porasta krvnog pritiska, glavobolje i stvaranja edema, stoga je važno poštovati preporuke o načinu i dužini upotrebe koja ne bi trebala da bude duža od 4-6 nedelja u kontinuitetu.

Slatki koren ne treba da koriste trudnice, ljudi koji imaju povišeni krvni pritisak, osobe sa oboljenjima bubrega i jetre. Takođe, ne treba da ga koriste pacijenti koji uzimaju kardiotonične glikozide (digoksin), diuretike koji dovode do gubitka kalijuma, kortikosteroide, laksative koji dovode do gubitka kalijuma, jer istovremena upotreba može dovesti do hipokalemije.

KWS banner 728x90

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja ili su u pitanju deca, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstKrkobabić traži hitne promene PIO sistema za poljoprivredne penzije
Sledeći tekstSaveti za uzgoj BLITVE na organski način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime