Ratarska proizvodnja u Surduku

0
134
Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja-Surduk---01
Timac AGRO

Sa poljoprivrednim proizvođačem iz Surduka, Mirkom Kitićem, obišli smo parcele pod ozimim usevima, dok su mu ostale njive u pripremi za setvu. Suša koja je pratila jesenju setvu, a koja se nastavila nakon zime, ostavila je posledice po sve ozime useve. Baš noć pre našeg dolaska pala je dugoočekivana kiša, te su proizvođači bar na trenutak odahnuli.

Merpan-80-WDG-1038x172

“Jesenja setva nam je bila veoma problematična. Uljana repica nam je jako loše nikla, te smo je morali zaorati. Tu ćemo sad sejati kukuruz. Žita evo kao što vidite, slična situacija je na svim parcelama, suvo u setvi, suvo u proleće…Evo sinoć nam je palo 25 litara kiše. Kaže moj drugar da su nam pali milioni. Rano je za prognoze, videćemo kako će se dalje razvijati.” – kaže Mirko.

Sa kišom dođe i nada, a sad je kod našeg domaćina aktuelna setva kukuruza koji će posejati ovih dana, te očekuje, tačnje nada se boljoj ceni od one prošlogodišnje. Naime, Mirko je ostavio kukuruz na lageru, ali kako kaže bolje da nije, jer se cena nije značajno pomerila od jesenas.

Delan Pro 1068x177px

Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja-Surduk---02

“Imali smo 15-16 dinara cenu kukuruza jesenas, ja sam lagerovao, ali se cena nije značajno menjala. Evo uskoro će i maj, to je više od pola godine čuvanja kukuruza, veliki su to troškovi. Sad u maju ću ga morati prodati, valja isfinansirati sve druge radove.” – objašnjava Mirko.

PROČITAJTE I...  Pšenica - zaštita od bolesti i korova

CENA BIKOVA 1,9 EURA

Tokom poslednjih 10 godina, Mirko tovi bikove. Kako kaže bilo je i dobrih i loših turnusa. Međutim, prošle godine je mnogo ljudi ušlo u taj posao, jer je cena od 2,40 koliko je iznosila u jednom trenutku, mnoge namamila da počnu da tove. Međutim, oscilacije koje se ponovo dešavaju u otkupu, ni malo nije lako ispratiti, kaže naš domaćin.

Nimrod-1038x172

“A valjda kada su potpisali te ugovoe sa Turskom, pa je cena skočila, onda su mnogi počeli da tove. Jedva smo i nalazili telad po Srbiji, jednostavno ih nije bilo. A bili su i jako skupi. Ja sam u januaru prodao jednu turu po 2,30. Kupio sam od toga novu telad, a sad čujem da je cena 1,9. To je velika razlika po biku od 500-600 kila, velika razlika. Dobro, imamo mi subvencije 15000 dinara, ali još ih nismo dobili za prošlu godinu, to je takođe problem. Ne može se ništa planirati.” – kaže naš domaćin.

Agrosaveti---Ratarska-proizvodnja-Surduk---03

Da je obećani novac stigao na vreme, sada bi se lakše ušlo u setvu, dodaje Mirko. Priznaje, dobili su 1200 dinara po hektaru za regresirano gorivo, ali to je samo kap u odnosu na ono koliko prosečan poljoprivrednik potroši goriva u jednoj sezoni. A naš domaćin Mirko tovi i svinje, jer kako kaže domaćini su prinuđeni da tako reći svaštare, baš zbog nesigurnog tržišta koje prati većinu grana poljoprivrede. Ali ni u svinjarstvu situacija trenutno nije sjajna, baš naprotiv, ističe Mirko.

1068x177px

“Za prošli Uskrs svinje su bile 210 dinara, sada trenutno 135. E kažu da će ovih dana ta cena malo skočiti, pa se nadam, jer po ovoj ceni se ne isplati, nas toliko košta proizvodnja.” – objašnjava Mirko.

PROČITAJTE I...  Promet roba na produktnoj berzi od 3. do 7. decembra 2018.

Ostaje da se vidi da li će se cena bar malo približiti onoj prošlogodišnjoj, kako bi se pokrili troškovi proizvodnje, kaže Mirko. Dodaje i da se mladima ne treba čuditi što napuštaju svoja imanja i odlaze da rade u obližnjim fabrikama, ali na žalost takođe za male pare, ističe naš domaćin.

Signum 1068x177px

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime