Zašto je Chief®+Nicogan® proverena kombinacija u zaštiti kukuruza od korova?

0
235
Agrosaveti Adama Chief Nicogan kukuruz 01

Kompanija ADAMA proizvođačima nudi i jedan komercijalni paket Chief Max® koji sadrži preparate Nicogan® i Chief®. Vi u tom trenutku imate kompletno rešenje za sve korove na parceli.

Zaštita kukuruza od uskolisnih korova uz herbicid Nicogan®

Gajenje kukuruza se ne može zamisliti bez pravovremenog i efikasnog suzbijanja korova. Oni svojim prisustvom u usevu kukuruza mogu dovesti do značajnog smanjenja prinosa. Borba protiv korova hemijskim sredstvima je vrlo kompleksna sa različitim pristupom od parcele do parcele. Zbog toga se u praksi najčešće koristi kombinacija nekoliko preparata na bazi različitih aktivnih materija koje zajednički imaju širok spektar delovanja.

Šta je efikasno rešenje za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih korova u usevu kukruza?

Kompanija ADAMA preporučuje preparat Nicogan®.Preparat koji je vrlo dobro poznat proizvođačima. To je preparat koji odlikuje pre svega dobra formulacija, a to je tzv. OD formulacija – uljna disperzija. Ona omogućava preparatu da se brže u odnosu na standard usvaja od strane korovske biljke, a samim tim pojačavamo i efikasnost delovanja preparata.

DIler 1120x180

Nicogan je izborio status poznatog i efikasnog herbicida na tržištu. Zbog čega?

“Na tržištu postoji preko 20 registrovanih preparata na bazi aktivne materije nikosulfuron. Međutim Nicogan® je jedan od retkih koji ima zvaničnu registraciju do osmog lista. Velika većina ima zvaničnu registraciju do petog, eventualn do šestog lista.” – savetuje naš stručnjak Dragan Kankaraš.

PROČITAJTE I...  Jabukin smotavac

“Tako da kada govorimo o najznačajnijim karakteristikama preparata Nicogan® u prvom redu pominjemo njegovu formulaciju tzv. OD disperziju, zatim fleksibilnost po vremenu primene, a to je da je zvanična registracija do osmog lista što olakšava peimenu proizvođačima. I na kraju njegovu selektivnost odnosno ograničenje.”

Aktuelno 1120x185

Preparat ima zvaničnu registraciju u svim tipovima kukuruza. U semenskom, merkantilnom, kokičaru i šećercu.

Ono što proizvođači treba da znaju, a to je da preparatu treba da daju vremena da on stigne do krajnjeg cilja.

Vertigo Spyrale 1120x1080

Krajni cilj, ako pominjemo divlji sirak i višegodišnji divlji sirak, odnosno rizomski divlji sirak je uništenje rizoma.

Preporuka je da se nakon tretmana dve do tri nedelje ne radi međuredna kultivacija i da damo vremena preparatu da ispuni svoj zadatak.

Doze primene preparata su 1,25 l/ha. Može se raditi jednokratno ili dvokratno. Najbolje je kada je sirak već uznapredovao i kada ima visinu 20-25 cm sa četiri do pet formiranih listova da mogu lakše da prime depozit na sebe.

“Tada u roku od dve do tri nedelje imamo potpuno uništenje divljeg sirka prvo sušenje nadzemnih delova, a zatim pojavu tzv. antocijan boje i na kraju imamo čistu parcelu.” – savetuje Kankaraš.

Preparat Nicogan® se odlikuje dobrom kompatibilnošću. to znači da on može da se meša sa svim preparatima za suzbijanje širokolisnih korova u usevu kukuruza koje ADAMA može da ponudi. Može da se meša sa preparatom Chief® i sa preparatom Coltrane® i Suloctrek®.

PROČITAJTE I...  Pšenica - zaštita od bolesti i korova

Agrosaveti Adama Chief Nicogan kukuruz 02

Chief® – rešite problem korova!

Herbicid Chief® (mezotrion 100 gr), selektivni i sistemični herbicid namenjen je za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova. To je preparat sa odličnom formulacijom, tzv. formulacija 2 u 1. Šta to znači?

“To znači da on pored aktivne materije u sebi sadrži i okvašivač, što na samoj parceli prvo pojednostavljuje primenu. Zatim, lakše se nanosi na list korovske biljke. Brže se usvaja. Kiša ga teže spira što prilično povećava efikasnost preparata.” – govori Kankaraš.

Odlikuje ga odlična fleksibilnost po vremenu primene, odnosno vreme primene je dosta široko. Od drugog pa sve do osmog lista kukuruza. Odlikuje ga i dvostruko delovanje (deluje na korov preko lista – folijarno, a deluje i preko zemljišta – rezidualno delovanje).

Dobro se meša da drugim preparatima koje koristimo za suzbijanje uskolisnih korova ili za suzbijanje nekih tvrdokornih korova ako ih ima u većem procentu.

“Mi u ADAMI volimo da kažemo da je preparat Chief® trkač na duge staze! A, to znači da on pored delovanja preko lista ima produženo delovanje preko zemljišta koje može da traje čak i do šest nedelja. Svaka eventualna kiša koja padne u tom periodu ga ponovo aktivira. Što ima poseban efekat na ove buduće tzv.letnje korove koji se pojavljuju”.

Posebno u periodu kada kukuruz zaklopi redove i kada više ne možemo da radimo tretmane mi u tom periodu već imamo čiste parcele.

PROČITAJTE I...  Primena regulatora rasta Trimaxx® u žitaricama

“Već sam napomenuo da Chief® deluje na širokolisne korove, jednogodišnje i višegodišnje to su manje-više svi prisutni korovi na parceli: abutilon, tatula, palamida, pepeljuga, štir, ambrozija, viljušac, poponac i mnogi drugi”.

Količine primene preparata su od 1 do 1,2 l/ha u zavisnosti od korovske flore na parceli.

“Ukoliko na parceli imamo prisustvo najtvrdokornijih korova kao što su poponac, viljušac, divlja kupina ili ambrozija tada radimo u dozi od 1,2 l/ha. Ili možete da uvedete još jedan preparat iz naše palete, a to je Tomigan®. Tada imamo kompletno rešenje, jednu odličnu kombinaciju, a to je primena preparata Chief® u dozi od 0,7 l/ha i preparata Tomigan® 0,3 do 0,4 l/ha.” – objašnjava Kankaraš.

Koji su efekti primene preparata?

Efekti primene su izbeljivanje tzv. bleaching nadzemnih delova korovske biljke, koje se polako pojavljuje na vršnim delovima i polako se spušta prema korenu.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se našem stručnom timu https://www.adama.com/srbija/sb/over-ons/prodaja.html

Prethodni tekstProizvodnja šargarepe u Begeču – hladan talas usporio nicanje
Sledeći tekstZaštita zasada kruške u fenofazi „mišije uši“ do fenofaze belih balona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime