Ukorenjavanje biljaka kao osnov za postizanje visokih prinosa

0
324
Agrosaveti---timac-agro---kukuruz---fertiactyl-starter---folijarna-prihrana

Posle nicanja kukuruza, suncokreta, šećerne repe i soje sledi ukorenjavanje i rast nadzemnog dela biljaka.

Dobro ukorenjavanje mladih biljaka je veoma važna faza jer predstavlja temelj za celokupnu proizvodnu sezonu. Dobro ukorenjene biljke imaju veći stepen usvajanja vode i mineralnih hraniva a samim tim se stvaraju uslovi za postizanje stabilnijih i viših prinos useva.

Nedovoljno razvijen korenov sistem biljaka često uzrokuje probleme koji se javjaju kasnije tokom vegetacije. Ti problemi se ogledaju u većoj osetljivosti na nedostatak vlage u zemljištu i visoke temperature vazduha, pojavi odbacivanja lisne mase, ubrzanom sarevanju i na kraju smanjenju očekivanog prinosa.

Početne faze razvoja biljaka su idealno vreme za primenu preparata koji podstiču tj. poboljšavaju ukorenjavanje biljaka.

Agrosaveti---timac-agro---secerna-repa---fertiactyl-starter----folijarna-prihrana-01

Đubrivo za dobro ukorenjavanje biljaka

Pošto je faza nicanja većine useva završena sada je idealno vreme za primenu Fertiactyl Startera. Preparata koji stimuliše ukorenjavanje biljaka.

Fertiactyl Starter je tečno đubrivo sa mineralnim hranivima u Fertiactyl kompleksu i huminskim i fulvo kiselinama. Utiče na brže i intenzivnije ukorenjavanje mladih biljaka. Povećava čvrstoću stabla, pospešuje brz početni porast i intenzivira fotosintezu.

PROČITAJTE I...  Dan polja pravilne ishrane jabuka - Timac Agro

Fertiactyl Starter u sebi sadrži biostimulativni organski kompleks koji se sastoji iz većeg broja pažljivo odabranih organskih molekula. Karakteriše ga stimulativni uticaj na razvoj korenovog sistema i povećanje kapaciteta usvajanja hraniva do strane korena. Pored toga, povećava brzinu apsorpcije i translokacije hraniva u biljci.

Agrosaveti---timac-agro---secerna-repa---fertiactyl-starter----folijarna-prihrana-02

U stresnim uslovima, koji se često javljaju u početnim fazama rasta i razvoja biljaka, primena Fertiactyl Startera povećava njihovu otpornost na vazdušnu i zemljišnu sušu, visoke i niske temperature.

Za postizanje maskimalnog efekta primenjenog đubriva, veoma je važno pravovremeno vreme primene. Vreme primene Fertiactyl Startera u ratarskim usevima je sledeće:

  • kukuruz u fazi 4-6 listova
  • suncokret u fazi 2-4 para listova
  • šećerna repa u fazi 6-12 listova
  • soja u fazi 3-5 troliske

U ratarskim kulturama Fertiactyl Starter se primenjuje folijarno u količini od 3-5 l/ha. Aplikacija se obavlja svim tipovima standardnih prskalica uz upotrebu 200 – 400 l/ha.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime