Zaštita useva šećerne repe od korovskih biljaka i štetočina

0
316
secerna repa galenika
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Ako uporedimo šećernu repu sa ostalim ratarskim kulturama, slobodno možemo reći da je zaštita useva šećerne repe najzahtevnija. Neophodno je primeniti više tretmana, kako bi uspešno zaštitili šećernu repu od korova, štetnih insekata, a kasnije i od prouzrokovača bolesti.

Zaštita šećerne repe od štetočina

Zemljišne štetočine mogu izazvati velika oštećenja na tek posejanim semenima šećerne repe. Proizvod TEKTON lako i efikasno suzbija zemljišne štetočine i na taj način obezbeđuje neometano klijanje semena i napredovanje mladih biljaka šećerne repe. Izaziva trenutno trovanje larvi i brzo uginuće žičnjaka i ostalih zemljišnih štetočina. Primeniti pri pojavi prvih larvi, istovremeno sa setvom.

U prolećnom periodu pri temperaturi zemljišta od 6 do 10 stepeni repina pipa se aktivira. Sa porastom temperature, pipa počinje da leti i brzo dolazi do repišta, gde izgriza mlade biljke šećerne repe. Sa daljim porastom temperatura od 15 do 20 stepeni, u najtoplijem delu dana njeno prisustvo je masovnije i može naneti ogromne štete mladim biljkama šećerne repe. U pojedinim godinama, oštećenja na mladim biljkama šećerne repe mogu biti velika.

PROČITAJTE I...  Kad se seje pšenica: Važnost setve u optimalnom roku

Za suzbijanje štetnih insekata tokom vegetacije useva šećerne repe preporučujemo insekticide Kozak ili Cipkord 20 EC.

Suzbijanje korova u usevu šećerne repe

Osim zemljišnih štetočina potrebno je blagovremeno suzbiti i korovske biljke, jer koristeći hraniva i vodu iz zemljišta, korovi ometaju razvoj šećerne repe i značajno utiču na smanjenje prinosa i kvalitet korena.

secerna repa galenika 2
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Herbicidi za suzbijanje korova u usevu šećerne repe

Metak 700 SC biljke usvajaju korenom i preko lisne mase. Može se koristiti u svim fazama razvoja šećerne repe. Poseduje izraženo rezidualno delovanje i posle kiše dolazi do njegove herbicidne reaktivacije. Uspešno suzbija korovske vrste kao što su: pepeljuga, štirevi, dvornici, pomoćnica, tarčužak…

Lontrel 100 ili Pikogal plus suzbijaju najznačajnije korovske vrste kao što su: ambrozija, divlji suncokret, palamida, različak, pepeljuga, mrkva obična, mrtva kopriva, kao i mnoge druge korovske vrste. Na zakorovljenim parcelame preporučuje se dvokratna primena tzv.split aplikacija jednog od preparata.

Krompir 1120x180

Folijarna prihrana šećerne repe

Za efikasnu folijarnu prihranu šećerne repe u početnim fazama porasta preporučujemo sledeće preparate:

Fitopin je biostimulator namenjen za otklanjanje posledica izazvanih biotičkim i abiotičkim stresom kod biljaka. Aktivna komponenta preparata je prirodni brasinolid koja pripada grupi hormona brasinosteroida. Jedinjenja koja biljka sama sintetiše, a odgovorni su za rast ćelije i ćelijsku deobu. Fitopin utiče na rad drugih hormona pa ih tako vraća u ravnotežu, a biljka uspostavlja normalan proces rasta i razvoja.

PROČITAJTE I...  Postojeća i nova rešenja u zaštiti šećerne repe od cerkospore

Activeg vegetative utiče na porast biljaka šećerne repe. Intenzivnim porastom ubrzava se proces fotosinteze što rezultira povećanim prinosom. Activeg Vegetative je aminokiselinski kompleks sa NPK sastavom koja obezbeđuje potpunu i uravnoteženu ishranu šećerne repe u fazi intenzivnog porasta lisne mase.

Za vas smo izradili kompletan program zaštite i prihrane šećerne repe: https://www.fitofarmacija.rs/primena-proizvoda/programi-zastite-biljaka/zastita-secerne-repe

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Galenika-Fitofarmacija

Prethodni tekstInstitut procenio proizvođačke cene maline, malinari odmah reagovali
Sledeći tekstPrijava za subvencije po hektaru moguća i za parcele na verifikaciji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime