Institut procenio proizvođačke cene maline, malinari odmah reagovali

0
202
malina
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Malinari ne prihvataju proizvođačke cene malina koje je izračunao Institut za voćarstvo u Čačku. Kažu da je kalkulacija rađena na osnovu prinosa koji je nekoliko puta veći od prosečnog prinosa maline u Srbiji.

Adama Maganic 1120x180

Predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović je za Betu rekao da je Institut do prosečnih cena došao na osnovu prosečnih prinosa od 10 do 15 tona po hektaru, a da je prosečan prinos proizvođača u Srbiji daleko manji i iznosi od 3,5 do 5 tona po hektaru.

To znači da je prosečna proizvođačka cena malina koju je utvrdio Institut dobijena na osnovu prinosa koji su tri-četiri puta veći od prosečnog prinosa koji proizvođači ostvaruju i ima ga možda 0,01 odsto vlasnika plantaža – rekao je Radović.

Paradajz 1120x180

Koliko Institut ceni malinu?

Prema računici Instituta, proizvođačka cena malina sa prinosom od 10 tona po hektaru je 240 dinara po kilogramu, za 12 tona je 200 dinara, a za 15 tona je 160 dinara. Malinari se uopšte ne slažu.  Radović je istakao da bi minimalna, akontna (početna) cena maline po hektaru da bi proizvođači ove godine brali to voće trebalo da bude 350 dinara po kilogramu.

PROČITAJTE I...  Kada je pravo vreme za berbu jabuka: Testiranje ploda otklanja dilemu

Pod malinom značajno manja površina

Radović je rekao da je u Srbiji bilo oko 14.000 hektara pod malinom, ali da su zbog niskih cena prošle godine mnogi zapustili malinjake, jer je 90 odsto maline prodato po ceni od 190 do 200 dinara po kilogramu, a da je tek oko deset odsto prodato po ceni od 235 do 240 dinara.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Svedoci smo da je otkupljena malina prodavana po daleko višim cenama u maloprodaji i velikoprodaji i da su proizvođači malina zbog niske otkupne cene uništavali voćnjake, pa je sada pod malinom značajno manja površina – rekao je Radović.

Naveo je da je zamrznuta malina u poslednja tri meseca prošle godine prodavana po ceni od 160 dinara po kilogramu do 170 dinara po kilogramu, a da je u februaru ove godine cena bila 170 dinara bez poreza na dodatu vrednost, a sa tim porezom skoro 200 dinara. On je rekao da su prodate celokupne zalihe, osim manje količine za preradu.

Krompir 1120x180

Računica Instituta i rentabilnost proizvodnje maline

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović rekao je za Betu da je kalkulacija o proizvođačkim cenama malina rađena za Ministarstvo poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Grad uništio voćnjake u selu Miokovci

Prosečne cene smo izračunali na osnovu prosečnih cena materijala i ostalih troškova. Ne može neko da računa ekstremne troškove, na primer loših radnika koji naberu ispodprosečne količine – rekao je Jevremović.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Istakao je da je proizvodnja malina rentabilna tek na prinosu iznad 10-12 tona po hektaru, a da je na proizvodnji od deset tona zarada nula. Proizvodnja sa prinosom po hektru ispod deset tona je, prema njegovim rečima, neisplativa.

Izvori: Beta / Agronews

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstMangulica – glavni adut Lujzinog salaša
Sledeći tekstZaštita useva šećerne repe od korovskih biljaka i štetočina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime