SYNGENTA – DAN POLJA RATARSKUH KULTURA

0
2036
Agrosaveti---Syngenta-dan-polj-ratarskih-kultura-01

Kad kažem suncokret mislim Syngenta

Kompanija Sindženta je u Vršcu organizovala Dan polja ratarskih kultura. Na svojim oglednim poljima predstavila je tehnologiju proizvodnje najznačajnijih ratarskih kultura: suncokreta, kukuruza, strnih žita i uljane repice.

Ova kompanija je svima dobro poznata po svojoj paleti dominantnih hibrida suncokreta. Ove godine je svim proizvođačima predstavila i neke nove hibride koji su prilagodljivi svim tipovima zemljišta, a veliku otpornost pokazali su i na stresne vremenske uslove. Reč je o hibridima Neostar, Bakardi i Akademi.

‚‚Prednost Neostara je u njegovoj visokoj tolernaciji na aktivnu materiju imazamoks koja je sadržana u preparatima Listego i Listego plus. Ovim preparatima se uspešno suzbijaju širokolisni korovi u usevima suncokreta. Primenjuju se u dozi od 2 l/ha i to u fazi od prvog para do trećeg para pravih listova.‚‚ – objašnjava Aleksandar Kremić iz kompanije Sindženta.

Agrosaveti---Syngenta-dan-polja ratarskih-kultura-02

Bakardi se odlikuje nešto dužom vegetacijom nego što je to slučaj kod Neostara. Dužina vegetacije je oko 120 do 125 dana. Po karakteristikama je vrlo blizak Kondiju. Dobar genetski potencijal kako za prinos tako i za sam habitus biljke. Karakteriše ga visoka tolerantnost aktivnu materiju imazamoks. To znači da jako dobro podnosi stres nakon tretmana sa preparatom Listego plus. Bakardi, Neostar i Akademi imaju visoku tolerantnost na ekonomski najznačajnije bolesti suncokreta.

PROČITAJTE I...  Novi pristup ratara iz Srbobrana – varijabilna setva i varijabilno đubrenje

‚‚Moja iskustva sa suncokretom Sindženta su veoma, veoma dobra. Kod mene je Sindženta suncokret zastupljeno na 100% površine. Hibride koje koristim su Neoma, na nekih 70% površine i od ove godine uveli smo u proizvodnju Diamantis i Eksperto.‚‚ – ističe Saša Grbić, poljoprivredni proizvođač iz Vlajkovca.

Agrosaveti---Syngenta-dan-polja-ratarskih-kultura-03

Kukuruz za svake uslove i potrebe

Prisutni na oglednim poljima imali su priliku da vide i najnovije hibride kukuruza, različitih FAO grupa i za različite namene. Za klip, za zrno i za silažu, kao i kombinovane hibride koji se prilagođavaju nameni.

‚‚Ono što treba istaći, to je jedan novi Sindžentin hibrid iz FAO grupe 300, to je Korintos. Hibrid koji je izuzetno prinosan i ima kratku vegetaciju i može se reći da odlično podnosi nepovoljne vremenske uslove. Jedan novi hibrid iz FAO grupe 450 je Kreon. Hibrid koji je odlično podneo sušu prošle godine.‚‚ – ističe Darko Dulinaj iz Sindžente

Uljana repica je zauzela zavidno mesto u setvenim strukturama brojnih proizvođača, a Sindženta im je svakako obezbedila veoma dominantne hibride.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Trnjanima

‚‚Osim hibrida koje već godinama imamo i koji su se odlično pokazali, za ovu godinu smo izdvojili Petrol, Martin i Harnas. Ovi hibridi su se odlično pokazali u prethodnim godinama u svim uslovima i imaju dobro granjanje i nema osipanja tj. nema pucanja mahuna. Imaju dobar prinos i stabilni su.‚‚ – pojasnio nam je Milivoje Šikić ispred kompanije Sindženta.

Agrosaveti---Syngenta-dan-polja-ratarskih-kultura-05

I na kraju, ono što je takođe bilo zanimljivo svima na Sindžentinim danima polja ratarskih kultura, jesu strna žita. Pšenica je imala veoma tešku vegetativnu sezonu, blagu zimu, najezdu insekata i pojavu rđe, međutim uz Sindžentinu tehnologiju svi pomenuti problemi su uspešno prevaziđeni.

‚‚Mi smo preporučivali Amistar ekstra, da bi kasnije u fazi početka cvetanja i cvetanja pšenice, preporučivali Čiroki. Pokazalo se da su naše preporuke bile odlične jer parcele koje su rađene u tim kasnijim tretmanima, su odolele problemima rđe sa kojima smo se susreli sad kad već pšenica počinje da menja boju i prelazi u neku drugu fazu.‚‚ – izneo je Đorđe Rašić iz Sindžente

PROČITAJTE I...  Konačna otkupna cena pšenice se još uvek ne zna, šta kažu analitičari?

Ono što je istaknuto kada je ječam u pitanju, jeste novi hibrid stočnog ječma, čija proizvodnja jeste nešto delikatnija, ali ga odlikuju dobri prinosi i visok nivo proteina.

Prethodni tekstFarma svinja u Čantaviru
Sledeći tekst5. Festival šumadijskih vina za vikend

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime