SYSTIVA – TRETIRATE SEME, ŠTITITE LIST

0
7891
Agrosaveti---BASF---Systiva---jecam-03

KAKO DO VISOKIH I STABILNIH PRINOSA PŠENICE I JEČMA?

Ukoliko želimo da nam žito dobro rodi i da imamo odličan kvalitet zrna, a samim tim veću zaradu, obavezni su tretmani protiv prouzrokovača bolesti strnih žita. Međutim, često se dešava da su vremenski uslovi nepovoljni baš tokom tretmana. Kao i da zima bude blaga i pogodna za prouzrokovače bolesti. To sve zajedno predstavlja veliki stres kako za useve, tako i za proizvođače. Iz tog razloga kompanija BASF je osmislila inovativni fungicid Systiva®, kojom tretirate seme, a štitite list.

Zahvaljujući preparatu Systiva®, koji štiti od jesenjih infekcija, prvi tretman se može odložiti pa i u potpunosti izbeći u zavisnosti od godine. S obzirom da u proleće Systiva® pruža izuzetno dobru zaštitu od prouzrokavča bolesti lista i stabla, to u startu obezbeđuje više prostora i štedi dragoceno vreme. Proizvođači se više ne moraju toliko brinuti o pritisku koji stvara rana pojava bolesti jer se zaštita nalazi na licu mesta već od same setve.

Agrosaveti---BASF---Systiva---jecam-01

Kako povećati prinose?

Pojava lisnih oboljenja u jesen doprinosi njihovom naglom razvoju u proleće. Iz tog razloga su neki proizvođači primorani da svoje useve zaštite još u jesenjem periodu ili rano s proleća. Kada je Systiva® na semenu ne morate da brinete o jesenjem tretmanu, niti o prvom proletnjem prskanju pšenice i ječma. Ove tvrdnje su se potvrdile u brojnim ogledima koje je kompanija BASF sprovela tokom 2017/2018 godine. Rezultati su pokazali da se sa Systivom® zaista može preskočiti prvi folijarni tretman u proleće. Poređenja su vršena sa fungicidima koja se najčešće koriste u te svrhe.

PROČITAJTE I...  Ovakav uvoz hrane još nije zapamćen: Zašto Kina gomila žitarice?

Agrosaveti---BASF---Systiva---Psenica-rezultati-01

Osim izuzetne efikasnosti na najznačajnije prouzrokovače lisnih bolesti, rezultati ogleda su takođe pokazali i dokazali poztivan uticaj Systive® na visinu prinosa. Prosečan prinos ispitivanih sorti ječma sa Systivom® u 2017/18. godini je bio 6,65 t/ha. U kontrolnoj varijanti, gde je rađen osnovni tretman semena, prosečan prinos bio 6,19 t/ha. Dobijeni rezultati ogleda, sprovedenih na više lokaliteta, pokazuju da je tretman semena sa Systivom® u proseku za 460 kg/ha dao veći prinos u odnosu na kontrolnu varijantu.

Kada je reč o ispitivanim sortama pšenice, prosečna razlika u prinosu je bila oko 670 kg/ha u korist Systive® u odnosu na standarni tretman semena i 370 kg/ha u odnosu na standarni fungicid za prvi tretman lista.

Agrosaveti---BASF---Systiva---Psenica-rezultati-02

Prednosti korišćenja Systive®

1. Nije potrebna rana primena fungicida

2. Štiti dugotrajno od najznačajnijih bolesti lista pšenice i ječma (do 150 dana)

3. Pokazuje AgCelence® efekte, kao što su: povećana produktivnost, jači koren i biomasa izdanaka i bolja opšta vitalnost biljke

4. Poboljšava otpornost na prezimljavanje

5. Utiče na povećanje prinosa

PROČITAJTE I...  Hitno suzbijanje korova u usevima soje

Preporuka proizvođačima je da od svojih dobavljača na vreme traže seme ječma i pšenice dorađeno sa Systivom®. Tako bi se u vreme setve izbegle nepotrebne gužve.

Agrosaveti---BASF---Systiva---jecam-02

Prethodni tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Bačkom Monoštoru
Sledeći tekstOrganska proizvodnja u Velikom Bokru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime