Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Bačkom Monoštoru

0
813
Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 05
Timac AGRO

Porodica Periškić iz Bačkog Monoštora, poznatijeg i kao „selo na sedam Dunava“, pčelarstvom se bavi unazad tri generacije. Ivica je ljubav prema pčelama nasledio od dede, a zatim i od oca. Dobro pamti dedine priče i zapisane memoare kako je ova plemenita proizvodnja nekada izgledala i kako su selili pčele vozom.

Kalif-480-EC-1038x172

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 07

Danas je sve mnogo jednostavnije, priča nam Ivica, a pčele osim na lipovu pašu na Fruškoj gori, vozi u Istočnu Srbiju na bagrem.

BASF - Systiva-1068x172px

Ovogodišnja pčelarska sezona

Međutim, osvrt na ovu sezonu nije zadovoljavajuć. Rezultata ima, ali samo zahvaljujući iskustvu i prethodnoj dobroj pripremi pčela za sezonu, kaže naš domaćin.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 04

Bagremova paša, kratko je trajala, kišovita, hladna, neobična. Mi smo imali zapravo kratku bagremovu pašu, mi pčele selimo i Istočnu Srbiju, jer tamo imamo tri bagremove paše. Uspeli smo da uhvatimo samo onu poznu. Tako da smo imali samo 12 dana te paše.“

BASF - Butisan-1068x172px

Nije sjajno bilo ni na Fruškoj gori, na lipi, priča nam Ivica. Lipa je dobro zamedila, sezona je obećavala, ali kiša, oluja i grad apsolutno su omeli planove svih pčelara.

BASF - Caramba-1068x172px

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 02

„Gospođica Lipa zahteva neke posebne vremenske uslove da bi dala nektarnost. I određenu vlažnost i temperaturu ne mnogo iznad niti ispod 26 stepeni, da nema puno kiše itd. Što ove godine nije bio slučaj, već baš suprotno.“

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 01

Kao sam finiš sezone, suncokretova paša kažu pčelari biće taman dovoljna za pčele, kako bi bezbedno i kvalitetno prezimile. Pčelari iz Bačkog Monoštora imaju i šumsku pašu, jer ih okružuje oko 11000 hektara šume, te se nadaju da će ih vreme poslužiti i da će pčele uspeti da opravdaju svoj trud i rad.

PROČITAJTE I...  Uzgoj šljiva u selu Gornja Trnava

Učionica na otvorenom

Ono što je zanimljivo za ovo domaćinstvo jeste ova mala učionica na otvorenom. Naime, Periškići nesebično dele svoje iskustvo i znanje u vezi sa pčelarstvom i to ni manje ni više nego sa decom. U vremenu kada je u školama sve manje sekcija, đaci iz osnovne škole iz Bačkog Monoštora imaju priliku da pohađaju sekciju o pčelarstvu koju im drže Periškići.

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 06

„Što se tiče ove naše pčelarske školice, radimo osnovnu obuku o pčelama, ko je tu šta, ko je matica, ko je radilica pčela. Normalno uz dečju aktivnost, da to bude njima zanimljivo, ali da zapamte. Ja u tim našim sekcijama vidim potencijal i budućnost pčelarstva. Jer ako mi znanje ne prenesemo, kao da nismo ni živeli„, kaže Ivica Periškić.

Opširnije pogledati u prilogu.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime