Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Bačkom Monoštoru

0
2227
Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 05

Porodica Periškić iz Bačkog Monoštora, poznatijeg i kao „selo na sedam Dunava“, pčelarstvom se bavi unazad tri generacije. Ivica je ljubav prema pčelama nasledio od dede, a zatim i od oca. Dobro pamti dedine priče i zapisane memoare kako je ova plemenita proizvodnja nekada izgledala i kako su selili pčele vozom.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 07

Danas je sve mnogo jednostavnije, priča nam Ivica, a pčele osim na lipovu pašu na Fruškoj gori, vozi u Istočnu Srbiju na bagrem.

Ovogodišnja pčelarska sezona

Međutim, osvrt na ovu sezonu nije zadovoljavajuć. Rezultata ima, ali samo zahvaljujući iskustvu i prethodnoj dobroj pripremi pčela za sezonu, kaže naš domaćin.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 04

Bagremova paša, kratko je trajala, kišovita, hladna, neobična. Mi smo imali zapravo kratku bagremovu pašu, mi pčele selimo i Istočnu Srbiju, jer tamo imamo tri bagremove paše. Uspeli smo da uhvatimo samo onu poznu. Tako da smo imali samo 12 dana te paše.“

Nije sjajno bilo ni na Fruškoj gori, na lipi, priča nam Ivica. Lipa je dobro zamedila, sezona je obećavala, ali kiša, oluja i grad apsolutno su omeli planove svih pčelara.

PROČITAJTE I...  Katastar pčelinjih paša na Android aplikaciji

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 02

„Gospođica Lipa zahteva neke posebne vremenske uslove da bi dala nektarnost. I određenu vlažnost i temperaturu ne mnogo iznad niti ispod 26 stepeni, da nema puno kiše itd. Što ove godine nije bio slučaj, već baš suprotno.“

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 01

Kao sam finiš sezone, suncokretova paša kažu pčelari biće taman dovoljna za pčele, kako bi bezbedno i kvalitetno prezimile. Pčelari iz Bačkog Monoštora imaju i šumsku pašu, jer ih okružuje oko 11000 hektara šume, te se nadaju da će ih vreme poslužiti i da će pčele uspeti da opravdaju svoj trud i rad.

Učionica na otvorenom

Ono što je zanimljivo za ovo domaćinstvo jeste ova mala učionica na otvorenom. Naime, Periškići nesebično dele svoje iskustvo i znanje u vezi sa pčelarstvom i to ni manje ni više nego sa decom. U vremenu kada je u školama sve manje sekcija, đaci iz osnovne škole iz Bačkog Monoštora imaju priliku da pohađaju sekciju o pčelarstvu koju im drže Periškići.

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Bačkom Monoštoru 06

„Što se tiče ove naše pčelarske školice, radimo osnovnu obuku o pčelama, ko je tu šta, ko je matica, ko je radilica pčela. Normalno uz dečju aktivnost, da to bude njima zanimljivo, ali da zapamte. Ja u tim našim sekcijama vidim potencijal i budućnost pčelarstva. Jer ako mi znanje ne prenesemo, kao da nismo ni živeli„, kaže Ivica Periškić.

PROČITAJTE I...  Plan Bee - pčelarska zadruga iz Batočine

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja duvana u Hrtkovcima
Sledeći tekstSYSTIVA – TRETIRATE SEME, ŠTITITE LIST

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime