Aktuelna zaštita kruške

0
114
Agrosaveti - kruške

U zavisnosti od sortimenta, kruške se nalaze u fazi razvoja ploda. Oko 60-80 posto ploda je krajnje veličine, dok je berba ranih sorata već počela. Stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja su u mnogim zasadima kruške registrovali kruškinu buvu, a moguća je i pojava bolesti. Ovo su mere zaštite.

Agil 1120x180

U zasadima kruške registrovano je prisutvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) uz dominantno prisustvo imaga i jaja.U ovom momentu je u toku polaganje jaja a u narednim danima se očekuje i piljenje larvi treće letnje generacije.

Za suzbijanje obične kruškine buve preporučuje se primena insekticida: a.m.spirotetramat: Movento 100 SC,Monolit,Madaria 0,15% + okvašivač (karenca je 21 dan).

BioPlug 728x90px

U zasadima sa ranim sortimentom, gde je berba započela ili su plodovi pred berbu a postoji potreba za suzbijanjem obične kruškine buve, može se preproručiti primena neorganskog đubriva Fesil u koncentaciji 0,15% koji nema karencu.

Zaštita od bolesti

S obzirom da se nastavlja i dalje smena padavina i sunčanih perioda, za zaštitu od prouzrokovača sive pegavosti lista kruške (Mycosphaerella pyri) i čađave krastavosti kruške (Venturia pirina) preporučuje se primena fungicida: a.m.kaptan: Capi, Captan 50 WP 0,2-0,3% (i ovde je karenca 21 dan).

Orius 1120x1080

Izvor: PIS Srbija

PROČITAJTE I...  CHIEF MAX paket: Kompletna zaštita KUKURUZA od KOROVA
Prethodni tekstAfrička kuga svinja u Čenti
Sledeći tekstSubvencionisani poljoprivredni krediti: U toku je podnošenje zahteva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime