Efikasno i na vreme suzbijte jabukinog smotavca

0
850
Agrosaveti galenika fitofarmacija suzbijanje jabukinog smotavca 02

Na osnovu feromonskih klopki, registrovan je let prve generacije jabukinog smotavca. Ovaj insekt prezimi u stadijumu gusenice, a prvi adult izleće po opadanju latica jabuke. U početku leta leptira preovlađuju mužjaci, a vrlo brzo izleću i ženke. Nakon parenja, sledi ovipozicija. Jedna ženka može da položi oko 20 jaja. Period embriogeneze traje desetak dana, nakon čega se pili gusenica. Tražeći mesto ubušenja, kreće se do ploda jabuke. Ukoliko nije urađena adekvatna proreda plodova, ubušivanje gusenice je lakše, i to blizu mestu dodirivanja dva ploda.

Agrosaveti galenika fitofarmacija Feromonska klopka jabukin smotavac

Feromonska klopka sa značajnim dnevnim ulovom jabukinog smotavca

Uspešna zaštita jabuke od jabukinog smotavca podrazumeva suzbijanje svih razvojnih stadijuma insekta. Prvi efikasan preparat koji se koristi jeste HARPUN (u koncentraciji  od 0,1%). To je regulator rasta, sa aktivnom materijom piriproksifen. Tretiranjem zasada pred početak masovnog polaganja jaja i na sveže položena jaja, dolazi do poremećaja u emriogenezi, što dovodi do izostanka formiranja gusenice. Na ovaj način, započinje strategija suzbijanja ekonomski najznačajnije štetočine jabuke.

Uz HARPUN, korisno je dodati CIPKORD (0,02%) ili FURY (0,015%), u cilju suzbijanja imaga. U prvom delu programa zaštite, koriste se insekticidi sa nešto većom karencom, a kasnije sa manjom. Važno je znati da se preparat HARPUN koristi za suzbijanje jaja i larvi dok se insekticidi iz grupe piretroida i derivata abamektina koriste za suzbijanje imaga.

PROČITAJTE I...  Efikasno suzbijanje KOROVA u povrtarskoj proizvodnji

Usled razvučenog leta i preklapanja generacija, zaštita jabuke treba da se sprovodi više puta u toku proizvodne sezone. Pri pravljenju strategije, važno je voditi računa o karenci, brojnosti smotavca i razvojnom stadijumu.

pylon galenika jan 023

Tabela br.1

Prikaz efikasnih preparata za suzbijanje jabukinog smotavca sa koncentracijom primene i karencom

Agrosaveti galenika fitofarmacija suzbijanje jabukinog smotavca 01

Agrosaveti galenika fitofarmacija stete od jabukinog smotavca

Prethodni tekstNaše jagode sve traženije od velekupaca iz Evrope
Sledeći tekstOnline Dani poljoprivrede na novosadskom sajmu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime