Naše jagode sve traženije od velekupaca iz Evrope

0
126
Agrosaveti - Jagode, pesticidi 01

Na pijačnim tezgama pojavile su se prve jagode iz plastenike. Ima domaćih, ali i onih iz Grčke i Turske. Jagode sa njivskih parcela počele su da se beru tek sredinom prošle sedmice. Proizvođači zadovoljni cenom i prodajom. Što se tiče izvoza, veletrgovci iz Evrope samo kupuju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kilogram prvih jagoda na domaćim pijacama košta oko 450 dinara kilogram. Cena će se ovih dana polako spuštati, pa će biti i po upola nižoj ceni. Prošla godina je bila dobra za proizvođače jagoda, a kažu da će biti dobra i ova.

Očekuje se da ćemo ovog proleća imati oko 35.000 tona jagode. Nešto će se rasporediti za domaću potrošnju, nešto za preradu, te za izvoz u Rusiju i zemlje CEFTE.

Adama Sultan 1120x180

Iako su biljke napredovale po principu „kreni-stani“ zbog loših vremenskih uslova (prvo toplog februara, a zatim niskih temperatura u aprilu, kiše i golomrazice) trenutno vreme im odgovara. Slabija kiša i ne odviše toplo idu jedno s drugim da se jagode razvijaju i sazrevaju.

Ipak, zbog loših vremenskih uslova, očekuje se da će jagode biti osrednjeg kvaliteta i da će prinosi biti niži. Međutim, to neće umanjiti zaradu proizvođačima. Ko je pratio savete stručnjaka može da izvuče dobru zaradu.

galenika psenica LG 1120x185px

Domaći proizvođači se sve više okreću sorti kleri, jer rano dospeva pa zato donosi i veću zaradu. Ujedno su počeli da vode računa o logistici, jer ambalaža i način pakovanja dižu cenu voća. Sve više proizvođača radi sa velikim marketima i sledi njihova uputstva u pogledu plasmana voća, ali sluša i njihove preporuke u pogledu gajenja biljke.

PROČITAJTE I...  Na Dunavu "zarobljeno" milion tona srpskih žitarica

I ove godine kao i prošle, naše  jagode su tražene od strane velekupaca iz EU .
Ranijih godina nije bilo tako, domaće jagode su se najviše prodavale u Ruskoj Federaciji, ali je sada potražnja za našim jagodama ojačala kod veletrgovaca iz Nemačke, Poljske, Slovačke, što je dobro, jer kada je veća tražnja – bolje se i plaća.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstReagujte na vreme: Zaštitite luk od tripsa i plamenjače
Sledeći tekstEfikasno i na vreme suzbijte jabukinog smotavca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime