Podigao zasad jabuke umesto jagoda – voćar otkriva razlog za ovakvu odluku

0
489

Poljoprivredu Kraljeva odlikuje raznolikost proizvodnih resursa koji se ogledaju u umereno kontinentalnoj klimi, dobrom vodnom režimu i postojanju različitih tipova zemljišta, što su bitne pretpostavke za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju. Područje Kraljeva veoma je raznoliko, od brdsko planinskog, preko brežuljkastog, do ravničarskog terena. Grad Kraljevo se nalazi u središnjem delu Srbije i zauzima prostor oko donjeg toka reke Ibar i srednjeg toka reke Zapadne Morave. Centar Raškog okruga prostire se na površini od 1530 km2. U ruralnom području živi oko 56 hiljada stanovnika. Nedaleko od grada prostiru se nepregledni zasadi jabuka, šljiva, višanja, krušaka. Klima pogoduje skoro svim voćnim vrstama, pa ipak ono što nedostaje jeste strategija koja bi omogućila proizvođačima stabilnu proizvodnju. U jednom od takvih zasada počinje i naša priča.

Adama Sultan 1120x180

Predrag Perišić je iskusni voćar koji je do nedavno na oko 3 hektara uzgajao jagodu, uvidevši zahtevnost ove voćne vrste on se preorijentiosao na moderan zasad jabuke. Radna snaga, tačnije njen nedostatak, jedan su od glavnih problema u većini poljoprivrednih grana, pa i u poslu uzgoja jagoda.

PROČITAJTE I...  Obavezna nega i zaštita jagoda nakon sadnje za visok i kvalitetan prinos naredne godine

Situacija na tržištu

Aktuelna geopolitička dešavanja i rat u Ukrajni u velikoj meri su izmenili tokove na tržištu. Prodaja naše jabuke nije ista kao pre, sve ide dosta teže, pa su voćari zabrinuti šta bi moglo da ih očekuje u narednom periodu, kao i to da li će imati kome da prodaju svoje voće. U ovom trenutku jabuka ne ide na veliko, već se plasira u obližnje markete i pijace.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Prinosi dobri, ali problem sa subvencijama

Zasad je mladi i ove godine rod se kretao oko 5 kilograma po jednom stablu, sa čime je naš domaćin bio zaovoljan. Puna agrotehnika, koja između ostalog podrazumeva protivgradne mreže i sistem za navodnjavanje, od početka zasnivanja pratila je ovaj voćnjak.

Subvencije države su zaobišle ovog voćara iako je uredno podneo svu neophodnu dokumentaciju. U cilju podsticaja poljoprivrede neophodno je da država obezbedi razvoj zadrugarstva i udruživanja, adekvatne uslove za izgradnju sistema za navodnjavanje, kao i nedostajuću infrastrukturu na seoskom području, uz obaveznu podršku razvoju prerađivačkih kapaciteta.

BioPlug 728x90px

U godinama koje slede Predrag planira da proširuje zasad jabuka kako bi cela porodica mogla da živi od voćarstva. Hladnjača kapaciteta 300 tona veliki je saveznik u voćarskoj proizvodnji.

PROČITAJTE I...  Stari zasadi jabuke još uvek profitabilni

U cilju unapređenja voćarske proizvodnje i resursa kojima ovaj kraj obiluje, neophodno je obezbediti sprovođenje edukativnih programa za poljoprivredne proizvođače, podršku razvoja proizvodnje zdrave hrane, uz sprovođenje mera programa zaštite poljoprivrednog zemljišta od elementarnih nepogoda.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Predrag Perišić, voćar iz Kraljeva

Prethodni tekstFoligal Feed linija đubriva za dobar i kvalitetan rod
Sledeći tekstMinut do 12 za očuvanje autohtonih rasa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime