Voće i povrće sa NAJVIŠE i NAJMANJE pesticida u 2021.

0
1313
voce pijaca
Foto: Pixabay

Preko 90 posto neorganskog citrusnog voća sadrži fungicide povezane sa rakom i poremećajem hormona, navodi EWG naučni tim. Evo i koje još voće i povrće ima najviše, a koje najmanje pesticida.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Budući da se kontaminacija pesticidima razlikuje od useva do useva, važno je razumeti koji su najviše ili najmanje kontaminirani. Osim toga, sveže namirnice koje su najviše kontaminirane, kao što su jagode, spanać, kelj i drugo voće i povrće imaju visok nivo pesticida u svom smrznutom obliku.

Prema EWG-ovoj analizi u 2021. godini gotovo 70 posto svežeg voća i povrća koje nije organskog porekla sadrži ostatke potencijalno štetnih hemijskih pesticida. Jagode i dalje prednjače na listi voća i povrća sa najviše pesticida, a slede spanać, kelj, krastavac, nektarine, jabuke i grožđe. Trešnje su zauzele sedmo mesto na listi od 46 najzagađenijih namirnica, zatim slede breskve, kruške, paprike i ljute papričice, celer i paradajz.

Magnetic 1120x185px

Izbegavanje pesticida je posebno kritično za decu, kažu stručnjaci, zbog štete koju mogu da nanesu mozgu u razvoju. Studija iz 2020. godine otkrila je povećanje gubitka koeficijenta inteligencije i pad intelektualne sposobnosti kod dece zbog izloženosti organofosfatima koji su uobičajena klasa pesticida.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU efikasno i bez teških pesticida

Pesticidi ostaju čak i nakon guljenja voća

EWG je 2021. izvršila nezavisno testiranje na citrusima i otkrila je da su dva fungicida, imazalil i tiabendazol, široko rasprostranjena.

ExelGrow Adama 1120x180

Imazalil je fungicid koji se koristi nakon berbe kako bi se sprečilo stvaranje plesni na putu do tržišta, a pronađen je na gotovo 90% svih grejpfruta, pomorandži, mandarina i limuna koje je početkom 2021. godine testirala nezavisna laboratorija, čije je testiranje naručila EWG. USDA je pronašla isti fungicid  na više od 95% mandarina testiranih 2019. godine.

Ono što najviše zapanjuje, to je da je meso plodova testirano nakon što su plodovi oguljeni. To praktično znači da se fungicidi nisu zadržali u kori, već su prodrli do tog nivoa. Postavlja se pitanje zašto su fungicidi potrebni nakon berbe plodova. Sa jedne strane, tu je želja potrošača da vidi prelepo voće i povrće u prodavnicama, ali i želja trgovaca da sveže namirnice što duže izgledaju – sveže.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Voće i povrće sa najmanje pesticida

EWG izveštaj potrošačima nudi i listu namirnica sa najmanjom količinom pesticida. Gotovo 70 posto „čistih“ uzoraka voća i povrća nije imalo ostatke pesticida, što ih čini sigurnijim izborom, navodi se u izveštaju EWG-a. Povrće na ovoj listi uključuje kukuruz šećerac, luk, smrznuti grašak, patlidžan, šparglu, brokoli, kupus, karfiol i pečurke. Od voća, ova lista uključuje ananas, papaju, kivi, dinju, avokado.

PROČITAJTE I...  Berba jabuka u Novom Slankamenu u toku– kvalitet bolji nego što su se nadali

Izveštaj EWG-a izdaje se svake godine od 2004. godine, a koristi podatke testova američkog Ministarstva poljoprivrede za rangiranje 46 namirnica koje su najviše i najmanje kontaminirane ostacima pesticida.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Agencija priprema hranu na način na koji bi to učinili i potrošači – peru ili gule i peru namirnice pre testiranja. USDA ne uzorkuje svih 46 namirnica svake godine, tako da EWG izvlači rezultate iz poslednjeg perioda testiranja, navodi Mercury News.

Šta se može uraditi?

Konzumirajte organsko ili eko voće i povrće kada god to možete, kao i voće i povrće iz liste sa najmanje pesticida. Voće i povrće uvek operite vodom pre jela, jer se tako uklanjaju površinski ostaci pesticida. Kupujte voće i povrće lokalno, direktno od farmera i u sezoni.

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstKokoške su PRESTALE da nose jaja!? Ne brinite, REŠENJA postoje
Sledeći tekstCene žitarica pod udarom krize u Ukrajini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime