Ishrana maline tokom i nakon berbe

3
10236
Agrosaveti---Timac-Agro---ishrana-maline---02

U savremenoj proizvodnji, ishrana maline igra veoma značajnu ulogu. Ishrana maline je važna tokom čitave vegetacije, a značajna je i tokom same berbe. Osim toga, proizvođači znaju da se sada, tokom i nakon berbe, zapravo maline pripremaju za sledeću sezonu.

SPREČITI NAGLO SAZREVANJE PLODOVA

Berba maline je u punom jeku, ali to ne znači da se proizvođači mogu opustiti. Naprotiv, stresni uslovi u kojima se sada nalaze malinjaci se moraju ublažiti. Visoke temperature koje su stigle, doprinose tome da plodovi naglo sazrevaju, a to se mora sprečiti.

“Malina se nalazi u intenzivnom branju, a prihranu prilagođavamo trenutnim vremenskim uslovima. Dakle, ishrana malina zavisi od trenutne temperature i vlage. Od prihrane zavisi i prinos, ali i sam kvalitet plodova. Sada je važan kalcijum, pa tu preporučujemo KSC 7, za čvrstinu ploda i za bolju obojenost. Treba spomenuti da, ako proizvođači sada preteraju sa kalijumom, uz ove visoke temperature, doćiće do naglog sazrevanja. Plodovi će ostati sitni, a branje će se završiti veoma brzo. Kompanija Timak Agro preporučuje vodotopivo đubrivo KSC 6, sa pravilnim odnosom azota, fosfora i kalijuma, da se malo uspori naglo sazrevanje plodova, a ujedno i da se kvalitetno formiraju mladi lastari za sledeću godinu.” – kaže dipl. ing. Dejan Sinđić iz kompanije Timak agro.

PROČITAJTE I...  Srpska pamet i znanje stvorili vazdušni berač borovnice, maline, kupine

Agrosaveti---Timac-Agro---ishrana-maline---03

Sada je važna folijarna prihrana na bazi kalcijuma i kalijuma, kako bi plodovi bili što čvršći, kvaliteniji i puni suve materije. U tu svrhu, iz kompanije Timak Agro vam preporučuju tečno folijarno đubrivo Fertileader Elite koji će obezbediti čvrstoću, ali će i produžiti period čuvanja.

“Osim Elita, preporuka je, zbog ovih stresnih uslova, i da se uradi jedan tretman sa Fertilider Vital. On zahvaljujući biostimulatorima i aminokiselinama, kao i koktelom mikroelemenata doprinosi kvalitetu plodova, ali i mladim lastarima. Fertilider Vital pomaže biljkama da prevaziđu stresne uslove tokom vegetacije. Visoke ili niske temperature, nedostatak vlage, velika temperaturna kolebanja, vremenske nepogode, oštećenja od insekata itd. Sada je folijarna prihrana, preko lista važna, zbog ovih vrućina, kako bi hrana bila brže usvojena.” – dodaje Sinđić.

PRIHRANA NAKON BERBE

Na osnovu brojnih analiza zemljišta, svedoci smo da je nedostatak humusa u zemljištu veoma izražen, te bi valjalo povesti računa i o tome.

Agrosaveti---Timac-Agro---ishrana-maline---01

“Nakon berbe preporučujemo organsko peletirano đubrivo Aminor, kako bismo nadoknadili organsku materiju u zemljištu, ali i kako bismo olakšali malinama da usvoje što više hrane iz zemljišta, da ono bude rastresitije, pa da ta malina ima bolji potencijal za sledeću godinu. Važno je nakon berbe uraditi analizu zemljišta i na osnovu rezultata adekvatno reagovati, kako bi prihrana bila smislena i ekonomski opravdana. Od jeseni počinjemo sa “popravkom” zemljišta, a biljka dobija hranu koja joj je i potrebna.” – naglašava naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj maline i malinarska zadruga u Bogaticu

Dakle, važno je naglasiti da se odmah nakon berbe briga o malinjacima nastavlja, jer se upravo tada stvara rodni potencijal za narednu godinu.

Prethodni tekstInđija daje bespovratna sredstva za kuće na selu
Sledeći tekstSyngenta uljana repica SY Iowa

3 KOMENTARA

  1. Postovani,
    Da li mozete da mi objasnite, zasto na mladicama, sada, u ovom periodu listovi zute i suse se? Ove godine kad smo podigli maline one su bile zive, medjutim, sve su se osusile i naravno nisu rodile. Proslog leta posekao ih je jak grad, ali nije samo to uzrok i prosle god su bile slabe. Tretiramo ih svake god isto. Preposle god 1200 kg, prosle ni 400 a ove ni 20 kg na 5 ari.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime