Jabukin smotavac

0
261
Agrosaveti---Adama---jabuka---Lascar-100-EC---jabukin-smotavac---insekticid

U svetskoj voćarskoj proizvodnji jabuka zauzima vrlo značajno mesto zbog njene široke adaptivne sposobnosti tako da se ona manje više gaji na svim kontinentima. Topla zima i  visoke temperature  na početku vegetacije izuzetno su pogodovale razvoju štetnih insekata. Do njihovog masovnog pojavljivanja došlo nešto ranije u odnosu na prethodne godine. Ovde prevashodno mislimo na lisne vaši, tripse, razne vrste savijača, i svakako na jabukin smotavac (Cydia pomonela).

Aktuelna situacija u zasadima voća

Jabukin smotavac predstavlja ekonomski najznačajniju štetočinu jabuke. Rasprostranjena je gotovo u svim voćnjacima u našoj zemlji. Ukoliko se ne sprovode adekvatne mere suzbijanja ove štetočine, štete mogu iznositi i 100%. Posebno je važno suzbijanje prve generacije ove štetočine.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Jabukin smotavac je najozbiljnija štetočina u zasadima jabuke koja dirktno napada plod. Takvi crvljivi plodovi opadaju, imaju malu tržišnu vrednost i mogu se koristiti samo za preradu.

U biološkom ciklusu jabukinog smotavca razlikujemo dve generacije ali poslednjih godina je bilo i pune tri. U prvoj generaciji, leptiri polažu jaja na listiće i plodove. U drugoj, na plodove i to najčešće na one plodove koji se dodiruju. Iz jaja se pile larve koje se ubušuju u plodove i tako ih oštećuju.

PROČITAJTE I...  Da, mi imamo rešenje za poponac u kukuruzu!

Agrosaveti---Adama---jabuka---Lascar-100-EC---jabukin-smotavac---insekticid-02

Efikasno suzbijanje jabukinog smotavca u najvećoj meri zavisi od uspeha u suzbijanju prve generacije. U  zasadima, naizmenična primena insekticida različitog mehanizma delovanja, ima ključnu ulogu u sprečavanju crvljivosti plodova.

Strategija za suzbijanje jabukinog smotavca se zasniva na praćenju nivoa štetočina u voćnjaku. Praćenje leta i faze razvoja pomoću feromonskih klopki i metodom efektivne sume temperatura.

Obzirom da je ovih dana masovan let leptira koji su registrovani na klopci neophodno je da naši proizvođači jabuke primene preparat Laskar 100 EC.

Agrosaveti---Adama---jabuka---Lascar-100-EC---jabukin-smotavac---insekticid-01

Laskar 100 EC

Laskar 100 EC pripada grupi juvenilnih hormona. Njegova primena je neophodna na početku  polaganja jaja, zbog svog izrazitog ovicidnog delovanja. Vreme primene je najkasnije pre početka ubušivanja gusenice u plodove u količini od 1 l/ha. Preparat poseduje translaminarno kretanje u biljci i idealan je za primenu u integralnoj zaštiti.

Uspešno se može koristiti i u zasadima kruške za suzbijanje kruškine buve gde ispoljava odlično delovanje na mlađe larvene stadijume.

Dejan Šošić dipl.ing.agr

ADAMA SRB

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime