Mavrik u zaštiti voća: Neumoljiv prema braon mramorastoj stenici (smrdibubi), nežan prema pčelama

0
2195
cvetanje jabuka adama
Foto: Kompanija Adama

Mavrik® je jedini insekticid koji može da se koristi u vreme cvetanja jabučastih i koštičavih voćnih vrsta. Efikasno suzbija ekonomski najznačajnije štetne insekte, bez ugrožavanja pčela i drugih polinatora.

Adama Maganic 1120x180

Topla zima koja je za nama omogućila je prezimljavanje velikog broj štetnih formi insekata, kao što su braon mramorasta stenica, lisne vaši, grinje, tripsi, rutava buba i mnoge druge.

Kako se većina jabučastih i koštičavih voćnih vrsta trenutno nalaze u fazi pred cvetanje i cvetanje, jako je važno uraditi tretman zaštite insekticidom u cilju izbegavanja i smanjenja velikih ekonomskih šteta koje mogu da nanesu štetni insekti.

Sa prvim toplim vremenom potrebno je ući u proces zaštite od štetnih insekata i za tu svrhu kompanija Adama preporučuje insekticid Mavrik®.

Jedini insekticid za primenu u vreme cvetanja

Mavrik® je insekticid na bazi tau-fluvalinata (240 g/l) koji ima kontaktno i digestivno delovanje. Spada u grupu piretroida, ali ima jedinstvenu karakteristiku. Preparat je izveden iz valinata, a to mu omogućava izuzetno delovanje na višim temperaturama za razliku od drugih insekticida iz grupe piretroida.

PROČITAJTE I...  Fotkaj plod i uvećaj rod - Povrće iz Đurđeva

U fenofazi neposredno pred cvetanje jabučastih voćnih vrsta, voćari mogu da primene preparat Mavrik® i vrlo uspešno suzbiju štetne insekte bez bojazni da će ugroziti pčele i druge korisne insekte koji vrše oprašivanje.

Mavrik® karakteriše širok spektar delovanja na štetne insekte i vrlo niska toksičnost na pčele i druge polinatore. Zbog toga se, osim u fazi pred cvetanje, može primeniti i u punom cvetanju i precvetavanju voćnih vrsta.

Insekticid Mavrik® ostvaruje jako inicijalno i dugo rezidualno delovanje. Veoma je efikasan u suzbijanju braon mramoraste stenice (poznate u narodu kao smrdibuba) i drugih vrsta stenica koje se pojavljuju na početku cvetanja. Naročito se preporučuje primena ukoliko se pojave problemi sa rutavom bubom koja pravi sve veće probleme u zasadima jabuke i koštičavih voćki. Takođe, vrlo uspešno rešava problem sa tripsima, kako u zasadima jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, tako i na parcelama sa povrtarskim kulturama.

Osnovne karakteristike

  • Jedinstven piretroid na našem tržištu,
  • Jako inicijalno delovanje, kratko zadržavanje u životnoj sredini, širok spektar delovanja,
  • Mogućnost primene u fazi pred cvetanje, u punom cvetanju i precvetavanju voćnih vrsta,
  • Dobro delovanje na višim temperaturama za razliku od drugih insekticida iz grupe piretroida.
PROČITAJTE I...  Iskustva školovanog pčelara: Bez selidbe košnica nema ni zarade

Način primene

U zasadima jabuke primenjuje se za suzbijanje štetnih insekata kao što su jabukin smotavac, braon mramorasta stenica, rutava buba, tripsi, lisne vaši i mnogi drugi. Količina primene je 0,3 l/ha, a utrošak vode 1000 l/ha.

U zasadima koštičavih voćki primenjuje se za suzbijanje rutave bube, braon mramoraste stenice, lisnih vaši i ostalih štetnih insekata. Koncetracija primene je 0,03% uz utrošak vode od 600 do 1000 l/ha.

Insekticid Mavrik® ima EW formulaciju, što omogućava lako mešanje sa većinom drugih preparata (fungicidima, insekticidima i folijarnim đubrivima).

Adama Forapro 1120x180

Zbog svoje izuzetno niske toksičnosti za pčele, preparat Mavrik® se koristi čak i u pčelarstvu za suzbijanje varoe u pčelinjim društvima.

Ukoliko se primena obavlja tokom cvetanja voćki, važno je pridržavati se opštih preporuka:
– da se tretman obavi nakon zalaska sunca, tokom noći, a ne u vreme leta pčela,
– da se pčelari obaveste najmanje 24 sata pre planirane primene insekticida.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Za više informacija kontaktirajte predstavnike kompanije Adama na terenu

Prethodni tekstPoljoprivrednici blokirali put Smederevo-Pančevo, ministarka nema vremena za razgovor
Sledeći tekstProizvođači mleka blokirali put Kragujevac-Kraljevo-Čačak

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime