Zaštita suncokreta od korova pre nicanja

0
4228
Agrosaveti---Adama---Suncokret---Proizvodnja---Prskanje-na-crno---Seme---Setva-01

Kako pobediti trku? Svakako treba prvo početi sa startom, jer dobar i kvalitetan start obezbediće da trka bude lakša. Upravo to je trik i sa zaštitom suncokreta posle setve, a pre nicanja ili kako svi volimo da kažemo „prskanjem na crno“. Ovim startom mi postavljamo značajnu razliku u daljoj proizvodnji suncokreta. Ako na startu obezbedimo dovoljnu prednost, odnosno pravilan sklop, učinimo korove nekonkurentnim u početnim fazama nicanja suncokreta, možemo se nadati rekordnim prinosima. Ako proizvodnju doživimo kao maraton, dobar start nam obezbeđuje da baš mi prvi dođemo do vode i čokoladica koje stoje pored puta.

Spyrale Adama 1120x1080

Istorija suncokreta

A odakle suncokret kod nas? Prapostojbina suncokreta su današnji Peru i Meksiko. Postoje podaci da se suncokret uzgajao pre 3000 godina i da su Indijanci od njega pravili brašno od kojeg su pravili hleb. Maje su suncokret smatrale simbolom svetlosti i plodnosti, takođe od latica su pravili čaj. U Evropu su ga doneli misionari u 16. veku. Već u 17. veku je bio rasprostranjen širom celog kontinenta. Kod nas je intenzivnije počeo da se gaji od 1930. godine. Prosečna površina pod suncokretom u Srbiji danas se kreće na oko 200.000 hektara. Drži treće mesto odmah iza kukuruza i pšenice. I upravo se na tih 200.000 hektara svake godine održava ljuta trka između korova i suncokreta.

PROČITAJTE I...  Konačna cena suncokreta 28,5 dinara

Agrotehničke mere

Da bi ovaj start uspeo potrebno je da se ispune određeni agrotehnički i klimatski uslovi. Potrebno je da predsetvena priprema bude kvalitetna. Da suncokret bude zasejan u rastresitu zemlju koja je mrvičaste strukture. Potrebno je da odaberete adekvatan zemljišni herbicid. Potrebna je određena količina padavina zbog aktivacije primenjenog preparata. Treba koristiti jedan ili više herbicida, što zavisi od spektra korova koje imate na parcelama.

Agrosaveti---Adama---Suncokret---Proizvodnja---Prskanje-na-crno---Seme---Setva

Zaštita suncokreta

Ako pričamo o konvencionalnim ili stadardnim hibridima suncokreta, tretman posle setve, a pre nicanja je jedini način borbe protiv širokolisnih korova i određenog broja uskolisnih. Ako pričamo o hibridima koji se smeju štititi preparatima na bazi imazamoksa ili tribenuron-metila kasnije u toku vegetacije, da li je tu potreban ovaj tretman? Svakako nije neophodan, ali je jako poželjan. Razlog ovome jeste upravo priča sa početka o startu.

Suncokret je okopavina i ima značajno sporiji start u odnosu na korove. Ukoliko dozvolimo da korovi zauzmu sav slobodan prostor na početku, naš suncokret se sigurno za suncem neće okretati, jer ga neće ni videti. Ovim tretmanom možemo da izbegnemo kasnije probleme. A problema u poljoprivredi je uvek previše.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Jedna od karakteristika korova jeste to da ne kreću svi da niču u isto vreme. Ali zašto bismo mi razmišljali o tome kada će oni nići? Jednostavno ne dozvolimo im da niknu! Upravo ovo će nam obezbediti tretman posle setve, a pre nicanja.

PROČITAJTE I...  Fotkaj plod i uvećaj rod - Mladi ratar iz Bavaništa

Njihovo veličanstvo korovi! Jako izdržljivi i žilavi trkači, a sa takvima nema šale. Ukoliko ih potcenimo na startu, cilj nećemo ni videti. Vekovima se bore da prvi stignu na cilj, a cilj je samo jedan, produženje vrste. I ne smetaju oni nama, naravno na livadama, gde im je i mesto. Naša njiva je staza za biljke koje mi pozovemo da tu budu, za one koje nam hrane porodicu i koje nam obezbeđuju sigurnost za sutra. Ali ambrozija, abutilon, pepeljuga, čičak, štir, gorušica, sirak ne mare za to, već svake godine iznova i iznova trče svoje trke na našim njivama.

Agrosaveti---Adama---Suncokret---Proizvodnja---Prskanje-na-crno---Seme---Setva-02

Karakteristika svih prethodno pomenutih korova je brži početni porast u odnosu na suncokret. Ako im se to dozvoli suncokret direktno ostaje bez svih hraniva i vode koji su na parceli samo njemu namenjeni. Tu bi trebalo postaviti pravu prepreku koju ovi nepozvani maratonci neće preskočiti i ostaviće suncokret na miru da se ponosno šepuri i okreće za Suncem sve do septembra.

Saveti za zaštitu suncokreta

Da bi trčanje bilo lakše potrebno je da odaberete pravu opremu, jer upravo u detaljima je lepota i ključ uspeha. Preparati koji se danas koriste za kontrolu korova u suncokretu u tretmanu posle setve, a pre nicanja su na bazi fluorohloridona, terbutilazina, dimetenamida-P i S-metalohlora. Vodeća aktivna materija za koju slobodno možemo reći i glavni nosilac borbe protiv korova je fluorohloridon odnosno preparat Racer®. On najbolje suzbija ambroziju, štir, abutilon, pepeljugu i pomoćnicu koje zapravo i jesu ključ maksimalnog prinosa. Jer što je njih manje prinos više raste i obrnuto.

PROČITAJTE I...  Šećerna repa - tehnologija proizvodnje

Ko ne voli od nas da kaže da je u septembru imao dve i po tone crnog zrna po lancu. Racer® je i odličan partner aktivna materija te je lako možete kombinovati sa svim gore navedenim radi većeg spektra kontrole korova.

Te stoga trčite Vašu trku i budite prvi na startu i ne dozvolite da Vas bilo ko pretekne do cilja. Ovako razmišlja pravi TRKAČ (Racer®)!

Dipl. inž. Savo Jovanović

Adama SRB

Prethodni tekstUdruženja u organskoj poljoprivredi
Sledeći tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u selu Noćaj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime