Šta raditi posle grada?

0
1818
Agrosaveti---Adama---jabuka---kruska---ostecenja-od-grada---led---merpan---neoram-03

Nestabilne vremenske prilike, ili bolje rečeno neprilike, u mnogim voćarsko vinogradarskim regionom prouzrokovane su od grada. On je naneo velike štete na zasadima voća, povrća i vinove loze.

Štete koje od grada mogu biti višestruke. Od izgubljenog prihoda u ovoj godini ali i kroz kumulativnu štetu koju zasadi svakako trpe tokom svoje obnove. Neposredno posle grada potrebno je brzo izvršiti tretman fungicidima. Na taj način se omogućava zaceljivanje nastalih rana na plodovima i stablu kao i njihova dezinfekcija. Jako je važno da se ovaj tretman uradi najkasnje 24 h nakon grada. Za ovu namenu kompanija Adama preporučuje dva preparata: Merpan 80 WDG i Neoram 37.5 WG.

Agrosaveti---Adama---jabuka---kruska---ostecenja-od-grada---led---merpan---neoram-02

Merpan 80 WDG

U pitanju je preventivni kontakni fungicid sa izvesnim i kurativnim delovanjem. U svetu je registrovan za primenu u velikom broju kultura protiv proukozrovača biljni bolesti gde pokazuje svoje izrezito fungicidno dejstvo. Pored toga, u kombinaciji sa aminokiselinama potpomaže zarastanju rana posle nastanka šteta od grada. Ima jak sinergistički efekat ako se primeni sa preparatima iz grupe triazola. Manje je rastvorljiv, slabo se spira tako da se može zadržati na biljkama 7-8 dana. Količina primene je 2 kg/ha.

DIler 1120x180

Radi što bolje dezinfekcije, naročito kod povrća i vinove loze, posle grada obavezna je primena preparata Neoram 37.5 WG.

PROČITAJTE I...  Zaštita suncokreta od korova

Agrosaveti---Adama---jabuka---kruska---ostecenja-od-grada---led---merpan---neoram-01

Neoram 37.5 WG

U pitanju je preventivni kontakni nesistemični fungicid. U povrtarstvu, preparatom Neoram 37,5 WG kompanije Adama, pokazao se odlično u suzbijanju bakterioloških bolesti kod paprike. Posle perioda vlažnog vremena dolazi do masovne infekcije lišća i plodova. Sa preparatom Neoram preventivnim tretmanom sprečavamo, da dođe do zaraze.

Aktuelno 1120x185

Ovaj preparat odlično deluje i na mnoge proukozrovače biljnih bolesti na vinovoj lozi: plamenjača, crna trulež, eskorioza, crvenilo lišća. Ima i sporedno delovanje na sivu trulež. Povećava debljinu pokožice bobica i utiče na indukovanje odbrambenih biohemijskih reacija koje se svakako mogu iskoristiti i posle grada. Količina primene je 4kg/ha.

Dejan Šošić dipl.ing.agr

Vertigo Spyrale 1120x1080
Prethodni tekstVojvodina: Do milion dinara bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća
Sledeći tekstŠta je sve Nedimović obećao leskovačkim proizvođačima paradajza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime