Tokom rezidbe MALINE I KUPINE obratite pažnju na ZARAŽENE izdanke

0
988
Agrosaveti - Berba malina u Macvi 02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U zasadima maline i kupine je trenutno u toku rezidba, kao i vezivanje izdanaka. Prilikom rezidbe preporučuje se odstranjivanje svih sasušenih i zaraženih izdanaka. Evo i kakve lastare treba ukloniti, a tu su i dodatne preporuke za zaštitu nakon rezidbe Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zasadi malina i kupina se nalaze u fazi od mirovanja do faze početka rasta glavnih pupoljaka u zavisnosti od sorte i drugih faktora. Kretanje vegetacije je uglavnom registrovano na nižim nadmorskim visinama.

U zasadima malina i kupina posebnu pažnju treba obratiti na lastare koji su sa simptomima ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didimela applanata), sa simptomima sušenja izdanaka (Leptosphaeria coniothirium) kao i one sa prisutnim galama od malinine muve galice (Lasioptera rubi). Preporuka je da se takvi, zaraženi lastari, orežu do osnove, iznesu iz zasada i unište.

Adama Sultan 1120x180

Prilikom vezivanja izdanaka treba voditi računa da se na 1 dužni metar špalira veže 4 do 6 zdravih izdanaka kako bi se tokom vegetacije omogućilo dobro provetravanje i umanjio rizik od razvoja bolesti.

Centar prognozno-izveštajne službe zaštite bilja je pripremio video prilog sa prikazom simptoma bolesti u zasadu maline kako bi ih lakše prepoznali.

galenika pylon 1120x85

U sledećem video prilogu možete pogledati prikaz simptoma napadnutih lastara maline  malininom muvom galicom.

PROČITAJTE I...  Zaštita KUPINE od IZMRZAVANJA

Zaštita maline i kupine nakon orezivanja i vezivanja izdanaka

Nakon orezivanja i vezivanja izdanaka, sa ciljem dezinfekcije rana nastalih rezidbom i smanjenja infektivnog potencijala gljivičnih i bakterijiskih patogena, proizvođačima se preporučuje primena jednog od preparata na bazi bakra:

  • Nordox 75 WG (a.m. bakar – oksid) u koncentraciji  0,2% ili
  • Everest (a.m. bakar – oksid) u koncentraciji 0,4% ili
  • Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) 0,35%.

Za suzbijanje prezimljujućih štetnih insekata i grinja, preporučuje se primena preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin) u koncentraciji 2%.

Što se tiče načina sprovođenja tretmana, treba ga obaviti po suvom i mirnom vremenom, sa većom količinom vode na temperaturi iznad 5°C. U zasadima u kojima je završeno orezivanje primena hemijskih mera zaštite se preporučuje pre najavljenih padavina za četvrtak.

Izvor: PIS Vojvodina

Prethodni tekstVučić najavio točenje goriva za gazdinstva i na kanistere
Sledeći tekstNeven u organskoj bašti: Predviđa vreme, štiti povrće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime