Neven u organskoj bašti: Predviđa vreme, štiti povrće

0
5777
neven
Foto: Pixabay

Neven je biljka koju bi trebalo da ima svaka bašta. On pomaže drugim biljkama, predviđa vremenske prilike i još je lekovit. Neven je jedan od najboljih prijatelja baštovana, a seje se u martu.

Agil 1120x180

Neven (Calendula officinalis) je ukrasna biljka koja pomaže oko održavanja vrta, a istovremeno je jestiva i lekovita. Ukoliko ga do sada niste sadili vreme je da podignete baštu na viši nivo. Seje se u martu kada je dnevna tem­peratura 13-16°C. U nastavu vam dajemo konkretne razloge zašto bi trebalo da ga imate u bašti.

Namerno smo stavili njegovo latinsko ime. Reč officinális znači- lekovit, apotekarski, što se odnosi na lekovitost i upotrebu nevena u medicini. Dakle, od davnina se zna za lekovita svojstva ove biljke.

BioPlug 728x90px

Superheroj u bašti

Neven je u suštini sve što želimo od jedne biljke. Privlačan je, otporan, uspeva sa vrlo malo nege i ostaje lep i životan veći deo godine, a upotrebna vrednost cveta se nastavlja i nakon što ga uberete. Ovaj cvet neverovatno živih boja cveta od juna do novembra. Dodavanjem nevena u vašu baštu održaćete njen upečatljiv i lep izgled dugo nakon što druge biljke završe svoj životni ciklus.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja i sušenje lekovitog bilja u selu Dobrić

Neven je odlična biljka prijatelj. Može da se upari gotovo sa bilo kojim povrćem, a koristan je jer privlači oprašivače, kao što su pčele. Na ovaj način pomaže drugim biljkama u vrtu da se opraše. Budući da cveta jako dugo, to za oprašivače znači mnogo više polena.

Orius 1120x1080

I ne samo to, on istovremeno odbija određene štetočine i privlači druge vrste štetočina spasavajući na taj način ranjive primarne useve. Na primer, neven privlači bubamare za koje je opšte poznato da su predatori i da uništavaju štetne insekte koji su manji od njih. Takođe, svojim mirisom mami lisne vaši, a zapravo je otrovan za njih. Neven se koristi u povrtarstvu i voćarstvu, jer štiti od pepelnice i drugih patogena.

Neven predviđa vreme

Cvetovi nevena su veoma osetljivi na vremenske uslove. Ukoliko obratite pažnju na to koliko su otvoreni ili zatvoreni, cvetovi će vam reći šta možete da očekujete bez potrebe da gledate vremensku prognozu. Naime, kada su cvetovi širom otvoreni, možete očekivati sunčani dan. Ukoliko se zatvaraju, sigurno sledi loše vreme.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Lekovitost i druge koristi za baštovana

Kada budete ubrali gomilu cvetova nevena probajte da prokuvate nekoliko njih da vidite kakva će boja da se pojavi. Istorijski, neven se koristio kao prirodno sredstvo za bojenje, posebno putera i sireva. I dan danas se koristi za farbanje odeće.

PROČITAJTE I...  Dragan i Mima žele dobro svima - Višedecenijsko iskustvo u organskoj proizvodnji

Neven se već dugo koristi kao prirodni lek. Veoma je bogat vitaminima i mineralima, a ima protivupalno i antiseptičko dejstvo. Jedna je od najkorisnijih biljaka za negu i lečenje kože. On poboljšava čvrstinu i hidrataciju kože, a idealan je lek za terapiju dermatitisa, ojeda, infekcija kože. On pomaže u izgradnji tkiva i bržem ozdravljenju kada su u pitanju rane ili hemoroidi, tako što povećava protok rvi i kiseonika do rane.  Ulje od nevena se pokazalo kao vrlo efikasno u borbi protiv patogena, kao što je kandida, pa čak i kod bakterija koje su otporne na atibiotike.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, neven od vas ne zahteva gotovo ništa. Ne treba da se prihranjuje, jer uspeva i u zemljištima sa malo hranljivih sastojaka. Ukoliko zaboravite da ga zalijete, neće vas kazniti. Neven je pravi cvet superheroj.

Izvori: Homestratosphere 

Prethodni tekstTokom rezidbe MALINE I KUPINE obratite pažnju na ZARAŽENE izdanke
Sledeći tekstPoljoprivrednici traže odobrenje za točenje goriva u sve vrste kanistera

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime