Obezbedite vrhunski kvalitet i rod JABUKE analizom lista i folijarnom prihranom

0
496
jabuka galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Jabuka se nalazi u različitim fazama razvoja ploda, pa se berba najranijih sorti bliži. Plodovi svakim danom rastu, te je njihovu veličinu važno pratiti na nedeljnom nivou. Dobra krupnoća ploda, za ovaj period proizvodne godine, rezultat je pravilnog navodnjavanja i ishrane bilja. Međutim, kakvo je fiziološko stanje i snabdevenost svim neophodnim makro i mikro elementima se može utvrditi analizom lista.

Kako bi se pravilno pripremio materijal za analizu, sa sredine mladara uzima se list kao uzorak. Za jedan uzorak, potrebno je uzeti 100 listova i to sa različitih biljaka. Nakon skidanja listova, potrebno ih je oprati vodom i obrisati suvom krpom.

Uzorci se, zatim, stavljaju u plastičnu ili papirnu vreću i nose u laboratoriju. Svaki uzorak je potrebno obeležiti i napisati neophodne podatke (ime firme/ gazdinstva, sorta koja se analizira, starost zasada, datum uzimanja uzoraka).

Različitim laboratorijskim metodama dobija se procentualni udeo ili masa određenih esencijalnih i neesencijalnih elemenata. Najčešći elementi čija se zastupljenost u listu analizira jesu azot, fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor, natrijum, gvožđe, mangan, cink, bakar i bor.

PROČITAJTE I...  Naše jagode sve traženije od velekupaca iz Evrope

Čitanjem rezultata možemo utvrditi fiziološku snagu biljke, jer su svi ovi elementi uključeni u najbitnije biohemijske procese koji direktno utiču na zdravstveno stanje, kvalitet i prinos ploda.

LG 1120x185px

Dodavanjem folijarnih đubriva lako se može nadomestiti potencijalni nedostatak određenih elemenata i popraviti njihov odnos, a sve sa ciljem proizvodnje zdravog ploda koji može da ispolji maksimalne organoleptičke karakteristike sorte, a koji takođe može dugo da se čuva.

Kompanija Galenika-Fitofarmacija u svojoj paleti sadrži đubriva namenjena za folijarnu prihranu, koja predstavljaju izvor lako pristupačnih oblika najznačajnijih elemenata za ishranu bilja.

Prethodni tekstCene prasadi u padu na području Smedereva i Vranja | Cene stoke i stočne hrane
Sledeći tekstProizvodnja povrća na otvorenom u Mačvi: Borba sa bolestima, sušom i vranama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime