Proizvodnja povrća na otvorenom u Mačvi: Borba sa bolestima, sušom i vranama

0
271
paprika
Foto: Vertigo produkcija

Osim ratarstva i stočarstva porodica Popović iz Mačvanskog Metkovića se ozbiljno bavi i proizvodnom povrća na oko 8 hektara. Dakle, imaju pune ruke posla, a proizvodnja povrća na otvorenom je zaista ozbiljan zadatak. Naša ekipa je obišla parcele pod paprikom baburom, a kako kaže naš domaćin, Branko, iako je start sezone bio izazovan, paprika za sada izgleda odlično. Međutim, visoke temperature joj nikako ne prijaju.

Agil 1120x180

Sada su ekstremno visoke temperature, kiše dugo nije bilo, ali ne smemo je ni previše zalivati, skuvaće se. Ove godine pod baburom imamo oko 80 ari”, kaže Branko Popović.

Kroz razgovor se dotičemo i prošle godine koja je bila veoma dobra kada je u pitanju cena, kaže Branko. Pa ipak, i prošle godine je bilo puno izazova, ali na kraju krajeva takva je svaka godina, jer je ovo ipak fabrika pod otvorenim nebom, dodaje naš sagovornik.

BioPlug 728x90px

Cena je prošle godine bila skroz ok što se tiče babure, međutim, mi smo imali grad, tako da je godina bila teška”, priča nam naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Značaj pravilne ishrane paradajza

Papriku Popovići tradicionalno proizvode već dugi niz godina, međutim, zbog nedostatka radne snage razmišljaju da od nje odustanu. Osim paprike, na susednim parcelama nalazi se plavi paradajz koji se svake godine nađe na paleti proizvoda naših domaćina.

Orius 1120x1080
paprika4
Foto: Vertigo produkcija

Plavi paradajz radimo na jednom hektaru. Proizvodimo ovaj raniji za svežu upotrebu, a rasađen nam je sad i onaj kasniji za ajvare. Za sada izgleda dobro, međutim, borimo se sa bolestima, cikadama, ali ostalo su nam je svega nekoliko dozvoljenih preparata za plavi paradajz. Generalno je smanjena lista dozvoljenih preparata za tretiranje povrća”, dodaje naš sagovornik.

Skraćena lista dozvoljenih preparata 

A to je ove godine posebna tema u povrtarstvu. Proizvođači su se morali prilagoditi novim pravilima, iako za mnoge probleme, nemaju rešnje. Osim toga, Branko se opekao baš kada je u pitanju jedan preparat koji više nije na listi dozvoljenih.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U problemu smo. Evo šta se meni desilo. Lidl mi je vratio robu, jer sam koristio hlorpirifos, a ja sam uredno preparat kupio u apoteci, dobio račun, itd. Ako je nešto zabranjeno, zašto ga ima u prodaji”, pita se Branko.

PROČITAJTE I...  Tov svinja i bikova: Na bikovima ima zarade, na svinjama samo gubitak

Vrane prave ozbiljne štete

Vreme će pokazati da li će borba protiv insekata i bolesti biti uspešna sa smanjenom listom dozvoljenih preparata, međutim, ovde se bore sa još jednim problemom, a to su vrane.

To je ptica koja je zaštićena, a koja će nam doći glave. Vede mlade biljke, buše creva, buše nam lubenice. A izuzetno su pametne. Strašila se ne boje, bukvalno slete na njega. Ja ima ostavljam kante sa vodom, ali su im creva zanimljivija”, kaže naš domaćin.

Popovići će da nastave da svaštare, kaže Branko, jer je rizik posvetiti se samo jednoj proizvodnji, međutim, nesigurno je i ovako raditi, pa nam je dao jedan primer. Naime, sa mladim kupusom su ove godine dobro prošli, pa zarađen novac uložili u svinje na kojima su itekako izgubili. Dakle, poljoprivreda je jedna klackalica, čas si gore, čas si dole, a takva situacija nikada ne pomaže kada se kuju planovi u vezi sa proizvodnjom za nerednu godinu. 

PROČITAJTE I...  Teška godina za proizvodnju LUKA i PAPRIKE u Gospođincima

Prethodni tekstObezbedite vrhunski kvalitet i rod JABUKE analizom lista i folijarnom prihranom
Sledeći tekstZaštita KRUŠKE PRED BERBU sprečava naglo propadanje zrelih plodova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime