Aktuelna zaštita jagode, kupine i borovnice

0
256
jagode
Foto: Pixabay

Trenutni vremenski uslovi u proizvodnji kupine, borovnice i jagode, sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama, pogoduju razvoju različitih vrsta bolesti. Zaštite svoje voćke na vreme.

Adama Maganic 1120x180

U zasadima kupine registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka kupine (Didymella applanata), žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum).

Trenutni uslovi su pogodni za razvoj i širenje ovih patogena, te se proizvođačima preporučuje primena fungicida: Teatar plus (a.m. azoksistrobin + difenokonazol) u koncentraciji 0,075%.

MPS baneri II

U usevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osetljivim fazama cvetanja i sazrevanja plodova, nestabilno vreme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea). U cilju zaštite plodova jagode preporučuje se primena nekog od fungicida: Switch 62,5 WG, Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini od 0,8 do 1 kg/ha ili Teldor (fenheksamid) u količini od 1,5  l/ha. Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

U zasadima borovnice koji se nalaze u osetljivim fazama cvetanja i zametanja plodova, sa prognoziranom najavom padavina, postoji visok rizik za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača sive truleži (Botritis cinerea) i prouzrokovača uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi).

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U cilju zaštite borovnice od ovih patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida: Switch 62,5 WG ili Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini od 1 kg/ha.

PROČITAJTE I...  Jesenja sadnja voćki: Saveti za odabir sadnica

Izvor: PISS

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika
Prethodni tekstSprovedena vanredna kontrola ribarskih područja JP Vojvodinešume
Sledeći tekstProreda plodova breskve i hemijski tretmani pomoću dronova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime