Zbog loše cene mleka, stočari rasprodaju krave!

0
2376
krave trisic proizvodnja mleka
Foto: Vertigo produkcija

U selu Vračević kod Lajkovca obišli smo gazdinstvo porodice Trišić na kojem je primarna proizvodnja mleka. Trenutno imaju 20 krava i 12 junica ostavljenih kao podmladak, međutim, od proširenja proizvodnje nema ništa, jer su proizvođači mleka bukvalno na kolenima, kaže naš domaćin, Mileta Trišić.

Adama Asorbital 1120x180

Do kraja ove godine prodaću 8 grla, a ako se ne promeni situacija, prodaćemo naredne godine 50%. Niko ne želi da radi bez zarade, pa ni ja neću više da radim bez zarade”, kaže Mileta.

Cena mleka ne prati ulaganja, dodaje Mileta. Svaki detalj koji prati proizvodnju mleka je poskupeo i to ne malo, već 30-40-50%, a cena mleka je čak i niža u odnosu na cenu pre poskupljenja inputa.

Galenika Talisman Skaut 1120x85
stala trisic proizvodnja mleka
Foto: Vertigo produkcija

Stanje je katastrofalno. Cena kukuruza, soje, sve je to enormno skočilo. Cene koncentarta su pratile skakanje cene žitarica. Tako da mi sa cene od 31 dinar za koncentrat, stigli smo do 45 dinara. A cena mleka koja nam je bila 37 dinara, pala je na 35. Cena mleka u bilo kojoj mlekari je neodrživa. Tu više matematike nema”, ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Pozivaju se stočari da prijave neisplaćene podsticaje

Zbog suše, hoće li biti dovolno hrane za dogodine?

Gledajući stare obračune Mileta uviđa da je bolju cenu mleka imao pre 6 godina, a tada je sve bilo daleko jeftinije. Na stočare se ove godine obrušila i suša, te će prinosi kukuruza i soje biti nezadovoljavajući, pa se pitaju i kako će prehraniti stoku naredne godine, jer kupovati hranu po ovoj ceni mleka, suludo je.

1120x180px
trisic proizvodnja mleka
Foto: Vertigo produkcija

Jedino rešenje je da u narednih mesec dana cena mleka ode na 50 dinara, plus premija, da država isplati zaostale subvencije, da se ljudi nekako izvade. Jer vidim ja da mi nećemo imati ove godine ni kukuruza ni soje, tako da ono što dobijemo za mleko, moraćemo dati za kupovinu stočne hrane”, dodaje naš sagovornik.

Knedla u grlu

A koliko je realno da se tako nešto dogodi? Tako da je rešio naš domaćin da do kraja godine proda 8 krava, a ako se nastavi ovakav sunovrat, rasprodaće i ostale, a kako kaže počupaće i polomiti vezove da mu nikada više ne padne na pamet da obnovi farmu, ni njemu, ni njegovim sinovima. Pa ipak, knedla u grlu stoji i pri samoj pomisli na to.

Adama Soratel 1120x1080

Neće mi biti lako, neće nikome. Međutim, nema tu više interesa, a ljubav prema stočarstvu nije dovoljna. Niko neće da radi džabe, zašto bih ja”, pita se Mileta.

Prethodni tekstZaštita KRUŠKE PRED BERBU sprečava naglo propadanje zrelih plodova
Sledeći tekstU toku je akcija spašavanja ugrožene ribe iz razliva Dunava i Save

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime