HOSTE: Nezamenljive dekorativne biljke za ZASENJENA MESTA

0
153
hosta
Foto: Pixabay

Hoste su popularne ukrasne biljke za senovita dvorišta i vrtove. Reč je o atraktivnim i dugovečnim trajnicama koje se lako održavaju i pružaju bašti interesantan izgled od proleća do jeseni.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Hoste su nezaobilazni dekor svih senovitih mesta, gde obično jako mali broj biljaka može da opstane. Dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama raskošnih listova. Cvetovi su mali, neugledni, a kod nekih vrsta su i mirisni.

Hoste su odličan izbor za šareni hlad i delimičnu senku, jer im je, svakako, potrebno malo sunčeve setlosti. Plave, zelene i šarene hoste bolje će se snaći u nešto dubljoj hladovini, dok je žutim i zlatnim sortama potrebno više svetlosti da bi istakle svoje boje.

Magnetic 1120x185px

Kod hosta lišće je ono što ih čini posebnim, a ono može biti različitih struktura: glatko, voskasto, sa naborima ili uvijeno. Imate na raspolaganju širok spektar boja, kao i oblika listova. Nijanse od svetlo do tamno zelene, sunčano žuta, sivkastoplava ili pavozelena. Listovi mogu biti i šareni sa belim ili zlatnim ivicima i centrima. Dolaze u raznim oblicima: od dugih i uskih do širokih i u obliku srca.

PROČITAJTE I...  Za dvorište puno vedrih boja i tokom ZIME posadite ovo cveće i žbunaste vrste

Sadnja i nega hoste

Hoste se sade u proleće kada se pojave novi izdanci. Ovo je, takođe, dobar trenutak za razmnožavanje deljenjem bokora. Druga opcija je da se posade u ranu jesen.

ExelGrow Adama 1120x180

Kao što smo već napomenuli, hoste ne vole direktno sunce. Većina će tolerisati jutarnje sunce, ali im je potrebna hladovina tokom najtoplijeg dela dana. Zato se često sade ispod drveća, ali treba voditi računa, jer ne vole konkurenciju drveća sa plitkim korenom.

Hosta se sadi vrlo jednostavno. Iskopa se široka rupa, koren se rasplete, posadi se u rupu, koja se napuni zemljom i temeljno zalije. Ukoliko ste dobili biljke golog korena, treba ga namočiti u vodu nekoliko sati pre sadnje kako bi se hidrirao. Što se tiče zemljišta, rastu na dobroj ilovastoj zemlji koja je obogaćena organskim materijama, što se može obezbediti kompostom.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Kada je reč o nezi, najbitnije je da se tlo stalno održava vlažnim. Preporuka je da se doda malč da biste smanjili kolebanje vode i temperature zemljišta i izbegli suve uslove. Zalivajte obilno i duboko da biste podstakli korenje da raste dublje u tlo.

PROČITAJTE I...  Za dvorište puno vedrih boja i tokom ZIME posadite ovo cveće i žbunaste vrste

Jedna od najvećih pretnji hostama su puževi. Oni, naprosto, obožavaju da im grickaju listove. Najbolja prevencija je uklanjanje korova i suvog lišća oko hosta. Takođe, treba razmisliti o sortama koje imaju debelo lišće sa kojim puževi ne mogu da se izbore.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Ukoliko se odlučite da gajite hoste u saksijama, drenaža je od ključne važnosti. Proverite da li saksija ima na dnu drenažne rupe. Češće ih zalivajte u sušnim periodima i obavezno ih unesite u zatvoreni prostor tokom zime.

Ako, ipak, volite da budete praktični, senoviti deo bašte možete da iskoristite i sa 5 začinskih i lekovitih biljaka koje obožavaju senku.

Spyrale Adama 1120x1080

Izvor: Gardendesign

Prethodni tekstAktuelna zaštita DUNJE od najdestruktivnijeg oboljenja
Sledeći tekstAktuelna zaštita MALINE od eriofodne grinje lista maline

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime