Aktuelna zaštita DUNJE od najdestruktivnijeg oboljenja

0
606
dunja
Foto: Pixabay

Visoke dnevne temperature uticaće na brži razvoj vegetacije, te otvaranje cvetova dunje. Ukoliko su za vaš kraj najavljene padavine, treba sprovesti tretman zaštite od bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

U zavisnosti od lokaliteta i sorte, zasadi dunje se nalaze u fazi od pojave crvenih pupoljaka do faze prvih otvorenih cvetova. Visoke dnevne temperature uticaće na brži razvoj vegetacije i otvaranje cvetova ove voćke. Bakteriozna plamenjača jabučastog voća je najdestruktivnije oboljenje. Ukoliko su kod vas najavljene padavine u narednom periodu, neophodno je sprovesti mere zaštite od ervinije.

Siptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća

Patogen napada sve delove: cvet, plod, letoraste, deblje grane, deblo pa čak i koren. Što se tiče cveta, u rano proleće posle 2-3 nedelje od otvaranja cvetova primetićete mrke, a zatim i potpuno crne cvetove. Oni će da venu, da se suše i izumiru. Patogen sa cveta prelazi na list kroz cvetnu dršku. Obolelo lišće, takođe, dobija crnu boju, suši se i umire. Međutim, ne otpada, već ostaje na granama, a bolest nastavlja da se širi dalje.

Magnetic 1120x185px

Mere zaštite dunje od ervinije

Kako se dunja nalazi u osetljivoj fazi razvoja, padavine mogu da stvore povoljne uslove za razvoj ovog patogena. Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja preporučuje proizvođačima da sprovedu tretman pre padavina nekim od sledećih preparata:

  • Funguran OH (bakar-hidroksid) u nižim koncentracijama 0,05-0,06% ili
  • Cuprablau Z 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u količini 0,85 kg/ha ili
  • Ekstrasofol F (Bacillus subtilis) u količini 2 l/ha.
PROČITAJTE I...  Kako zaštititi voćarske kulture od posledica prolećnog mraza

Prilikom primene sredstava za zaštitu bilja obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i primeniti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača! Takođe, upotreba insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

ExelGrow Adama 1120x180

Ukoliko u zasadu već postoji problem sa ervinijom, a borba je neuspešna, sugerišemo da pročitate iskustvo voćara u članku: Uzgoj dunja i borba protiv ervinije.

Izvor: PIS 

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstDomaće jagode nikad ukusnije, krupnije i skuplje
Sledeći tekstHOSTE: Nezamenljive dekorativne biljke za ZASENJENA MESTA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime