Za dvorište puno vedrih boja i tokom ZIME posadite ovo cveće i žbunaste vrste

0
936
kukurek cvet
Foto: Pixabay

Zima nam donosi hladne i sumorne dane, ali to ne mora da bude tako, jer postoje  biljke koje mogu vašoj bašti i dvorištu da donesu pregršt vedrih boja.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Postoje jednogodišnje i višegodišnje biljke kojima zima ne može ništa. Njih krasi predivno lišće, a mnoge od njih tokom zime cvetaju ili donose plodove intezivnih boja.  Mi smo izdvojili nekoliko, a na vama je samo da odabete šta vam se najviše slaže u bašti ili dvorištu i da posadite.

Kukurek

Kukurek je rod zeljastih biljaka iz porodice ljutića koja obuhvata oko 20 vrsta, a cveta u februaru i martu (ređe u aprilu). Veoma je izdržljiva biljka i može da podnese jake zime. Postoji dosta hibrida, pa cvetovi mogu biti različitih boja. Raste do visine od 50 cm. Preporuka je da se koristi isključivo u dekorativne svrhe, jer je otrovan, te ga ne treba konzumirati, iako se pominje kao lek.

Magnetic 1120x185px

Japanska andromeda

Japanska andromeda ili japanski pjeris je zimzeleni ukrasni grm ili drvo (u zavisnosti kako se gaji). Voli kiselije tlo, pa se može gajiti zajedno sa rododendronom, hortenzijom ili ispod krošnje četinara. Odgovara joj polusenovito i senovito mesto. Ono što ovu biljku čini atraktivnom, to su i listovi i cvetovi. Cvetni pupoljci se razvijaju od jeseni do proleća. Mladi izbojci imaju ružičastu do vatrenocrvenu boju, dok su listovi ispod izbojaka zeleni. Postoje i vrste sa krem-žutim listovima.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja cveća u Bačincima
japanska andromeda
Foto: Pixabay

Kada počne da cveta (početkom proleća) japanska andromeda donosi bogat i predivan vizuelni doživljaj koji traje nedeljama. Naime, cvetovi su zvonasti i prijatnog mirisa, a mogu biti bele ili crvene i purpurne boje.

ExelGrow Adama 1120x180

Veštičiji lešnik (hamamelis)

Reč je o lekovitoj i ukrasnoj biljci. Kao lekovita biljka ima reputaciju da pomaže da se umanji bol. Hamamelis je žbun koji može da naraste 5 metara u visinu i isto toliko u širinu. Važno je odabrati sortu koja cveta zimi. Jedna od specifičnosti ove biljke je dugo cvetanje, ča do 6 nedelja. Cvetovi su dugačke, tanke latice od žute preko narandžaste i crvene, pa sve do ljubičaste boje.

hamamelis
Foto: Wikimedia

Zimski jasmin

Zimski jasmin je biljka koja bogato cveta tokom zime. Reč je o grmu koji može da naraste 3 metra, a najčešće je visine 1,5 m jer mu se grane povijaju na dole. Može da se gaji kao penjačica i tada je idealan za maskiranje ružnih zidova. Svoje predivne žute cvetove nam daruje već početkom godine, pa sve do kraja proleća. Ovo je, inače, jedina vrsta jasmina koja ne miriše. Reč je izuzetno otpornoj biljci na bolesti i štetočine, a nije zahtevna ni po pitanju zemljišta.

Infinito Bayer 1120x180 V01
zimski jasmin
Foto: Pixabay

Vatreni trn

Svoju baštu možete urediti za zimu i biljkama koje baš u ovom periodu donose plod. Vatreni trn je zimzeleni žbun, trnovit sa sitnim, belim cvetovima. Donosi brojne plodove jarko crvene ili narandžaste boje. Plodovi postepeno sazrevaju od septembra do oktobra, a na granama ostaju tokom cele zime.

PROČITAJTE I...  JESTIVO CVEĆE: Lepota i zdravlje u bašti i na tanjiru
vatreni trn plodovi
Foto: Wikimedia, auitor: Javier martin

Plodovi nisu jestivi u sirovom stanju, ali se od njih mogu pripremati džemovi, marmelade, kompoti. Ovo je jedna od omiljenih dekorativnih biljaka, prvenstveno zato što brzo raste, dosta je otporna i odgovaraju joj gotovo sva staništa.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstKitnikez-Sir od dunje: Zimski tradicionalni slatkiš
Sledeći tekstDesetak pirotskih sela ostalo je bez i jednog grla stoke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime