Ishrana koza – koza kao pravi gurman

0
2986
Agrosaveti - koza 04

Koza, u odnosu na svoju telesnu masu, konzumira daleko više hrane, čak od 6 do 11%, u odnosu  na na primer krave ili ovce koje pojedu oko 2% u odnosu na svoju telesnu masu. Osim toga, daju i više mleka od krava čak i do 20 % više. Sve ovo nam govori da je kozi potrebno mnogo energije da bi ispunila svoju normu kada je proizvodnja mleka u pitanju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Koza je pravi gurman. Ona uvek prvo pojede ono što voli, pa zatim prelazi na ostatak. U odnosu na recimo krave ili ovce, koza može da jede preko 100 različitih biljnih vrsta i u stanju je da pređe kilometre dok ne nađe travku koju želi.

Kada govorimo o intenzivnoj proizvodnji kozjeg mleka, nju mora da prati adekvatna ishrana, a to znači izbalansiran obrok. Nije dovoljna samo genetika i predispozicija na visoku mlečnost, već toj jedinki morate pružiti kvalitetnu ishranu.

ExelGrow Adama 1120x180

Koza mora dobiti 12-1,5 kg lucerke i do 2 kg koncentrata sa 14-16% proteina u zavisnosti od kvaliteta lucerke. A ako se radi o livadskom senu onda procenat proteina u koncentrovanom delu može da ide i do 18%.

PROČITAJTE I...  Ko zarađuje na proizvođačima mleka?

Hranite koze u isto vreme, dva puta dnevno koncentrovanim delom i tri puta dnevno kabastim obrokom.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

I naravno, sve to moraju da prate dovoljne količine ČISTE vode, oko 3-4 litre po kilogramu suve materije.

Opširnije pogledati u prilogu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstObjavljen novi konkurs za IPARD sredstva
Sledeći tekstVreme je za prvi fungicidni tretman u ozimom ječmu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime