Položen kamen temeljac za pogon “Naš med”

0
997
Agrosaveti - Nas med 02

U Rači je danas postavljen kamen temeljac za pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“, koji gradi Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Svojevrsna fabrika meda prikupljaće i plasirati med pčelara sa teritorije cele Srbije.

Spyrale Adama 1120x1080

Ovim su uzgajivači pčela dobili mogućnost da svoj med plasiraju na tržište bez posrednika, te bez ucena nekorektnih otkupljivača, postižući realnu, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene meda koje nude otkupljivači, rečeno je na postavljanju kamena temeljca fabrike, kome je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Zvanično, radovi na izgradnji počeće za desetak dana, rok za njihov završetak je 150, a kada bude otvoren, u pogonu će raditi 11 radnika po smeni.

LIBRETO 1120x180

Kapacitet fabrike biće najmanje 3.000 tona godišnje, a med će se prodavati u buradima i malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Obrađivaće se, istaknuto je, kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a – Dobra pčelarska praksa (DPP), kao eksluzivni proizvod sa pristupačnom cenom za potrošače.

Površina novog pogona iznosiće 1.480 m2 bruto. Vrednost izgradnje je 833.988 evra, dok će u opremu biti uloženo oko 200.000 evra.

PROČITAJTE I...  Kako smanjiti troškove u stočarstvu

Agrosaveti - Nas med 01

Sopstveni pogon meda, podsetimo, SPOS gradi u saradnji sa opštnom Rača, uz svestranu podršku Vlade Republike Srbije i NALED-a. Zajedničko preduzeće čiji je vlasnik 80% lokalna samouprava, a 20% SPOS – Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš Med“ Rača, osnovano je prošle godine.

„Svi poljoprivrednici mogu da uče od pčelara koji su pokazali kako udruživanjem i zajedničkom borbom niko ne može da ih ucenjuje“ – naglasila je premijerka, podsetivši da su novac za novi pogon pčelari sakupili od članarina, da su raspisali konkurs u kome su učestvovale 32 lokalne samouprave, a na kome je pobedila opština Rača koja je ponudila najbolje uslove.

U Rači su danas polaganju kamena temeljca prisustvovali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Slavica Đukic Dejanović, Nenad Savković, Rodoljub Živadinović.

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović poručio je da svaki pčelar može da se raduje, jer će med moći da plasira po realnim cenama. Pozvao je pčelare da iskoriste podršku države i da što više njih izvozi med.

Izvor: Agronews, ekapija

Prethodni tekstSavremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu
Sledeći tekst20 godina rezervata prirode Zasavica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime