Položen kamen temeljac za pogon “Naš med”

0
982
Agrosaveti - Nas med 02

U Rači je danas postavljen kamen temeljac za pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“, koji gradi Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Svojevrsna fabrika meda prikupljaće i plasirati med pčelara sa teritorije cele Srbije.

Agil 1120x180

Ovim su uzgajivači pčela dobili mogućnost da svoj med plasiraju na tržište bez posrednika, te bez ucena nekorektnih otkupljivača, postižući realnu, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene meda koje nude otkupljivači, rečeno je na postavljanju kamena temeljca fabrike, kome je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Zvanično, radovi na izgradnji počeće za desetak dana, rok za njihov završetak je 150, a kada bude otvoren, u pogonu će raditi 11 radnika po smeni.

BioPlug 728x90px

Kapacitet fabrike biće najmanje 3.000 tona godišnje, a med će se prodavati u buradima i malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Obrađivaće se, istaknuto je, kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a – Dobra pčelarska praksa (DPP), kao eksluzivni proizvod sa pristupačnom cenom za potrošače.

Orius 1120x1080

Površina novog pogona iznosiće 1.480 m2 bruto. Vrednost izgradnje je 833.988 evra, dok će u opremu biti uloženo oko 200.000 evra.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Drenovcu

Agrosaveti - Nas med 01

Sopstveni pogon meda, podsetimo, SPOS gradi u saradnji sa opštnom Rača, uz svestranu podršku Vlade Republike Srbije i NALED-a. Zajedničko preduzeće čiji je vlasnik 80% lokalna samouprava, a 20% SPOS – Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš Med“ Rača, osnovano je prošle godine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Svi poljoprivrednici mogu da uče od pčelara koji su pokazali kako udruživanjem i zajedničkom borbom niko ne može da ih ucenjuje“ – naglasila je premijerka, podsetivši da su novac za novi pogon pčelari sakupili od članarina, da su raspisali konkurs u kome su učestvovale 32 lokalne samouprave, a na kome je pobedila opština Rača koja je ponudila najbolje uslove.

U Rači su danas polaganju kamena temeljca prisustvovali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Slavica Đukic Dejanović, Nenad Savković, Rodoljub Živadinović.

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović poručio je da svaki pčelar može da se raduje, jer će med moći da plasira po realnim cenama. Pozvao je pčelare da iskoriste podršku države i da što više njih izvozi med.

Izvor: Agronews, ekapija

Prethodni tekstSavremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu
Sledeći tekst20 godina rezervata prirode Zasavica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime