JABUKOVO SIRĆE KAO DOBRA PREVENTIVA U STOČARSTVU

0
1747
Agrosaveti - Farma krava i proizvodnja mleka Sokobanja 03
Timac AGRO

JABUKOVO SIRĆE UMESTO ANTIBIOTIKA

Primena jabukovog sirćeta u prevenciji i lečenju bolesti kod goveda je kod nas skoro nepoznata. U svetu se uveliko radi na njegovoj upotrebi u mlečnom govedarstvu. Dokazano je da jabukovo sirće poboljšava mlečnost krava, olakšava teljenje, a mladuncima ojačava kosti. Neuporedivo je bolje od antibiotika, koji ne samo da su štetni za životinje već kroz meso i mlečne proizvode indirektno utiču i na zdravlje ljudi. Ističe za naš portal magistar stočarstva Violeta Petrović Luković iz Poljoprivredne savetodavne službe iz Kragujevca.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Jabukovo sirće bogato je ugljenim hidratima, belančevinama. Ono u sebi ima 18 vrsta mikroelemenata i ima dosta aminokiselina. One su izuzetno značajne za rad samog organizma, tačnije imunog sistema. Krave kojima se daje jabukovo sirće daju veću količinu mleka, ali i lakše se tele. Daju zdraviju telad koja imaju jače kosti itd.”

Chief-1120x180

Veći je broj problema i bolesti koje primena jabukovog sirćeta kao dodatka ishrani goveda može da spreči. Čisto jabukovo sirće sadrži izuzetno veliku dozu kalijuma, zahvaljujući kojem je moguće regulisati pH živog organizma. To je bitno za kontinuiran, zdrav razvoj, ističe naša sagovornica.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Jabukovo sirće je izuzetno bogato kalcijumom, gvožđem, fosforom. Ima u sebi puno kalijuma, preko 200 miligrama po litru. Uupravo je to razlog zašto se jabukovo sirće koristi za lečenje mastitisa, kostobolja, za jačanje kostiju, za kašalj itd.”

Nicogan-1120x180

Agrosaveti - Farma krava u Kovilju 06

Na osnovu naučnih istraživanja ustanovljeno je da je najpovoljniji put doziranja upravo preko vode za piće. Merenja su pokazala da je najpovoljniji odnos 1:100. Litar jabukovog sirćeta na 100 litara vode. U ovom odnosu sirće u vodi reguliše pH vode na nešto ispod pet i to je količina koju stoka rado konzumira. Ovu pH vrednost voda pod dejstvom sirćeta dugo zadržava. Merenja u pitkoj vodi za životinje pri letnjim vrućinama pokazala su da voda koja sadrži sirće ima 1.000 puta manje bakterija u odnosu na pitku vodu koja nije bila tretirana sirćetom.

Biofor baner 728x90

LUGOLOV RASTVOR

Osim jabukovog sirćeta, Lugolov rastvor je nešto što je takođe za preporuku. Reč je o rastvoru koji sadrži 5% elementarnog joda i 1% kalijum-jodida.

PROČITAJTE I...  Ispaša i muža tokom vanrednog stanja

Agrosaveti - Farma Krava I Proizvodnja Mleka Vukmanov 04

“Lugolov rastvor uslovljava rad određenih žlezda. Grlo koje služi za proizvodnju mleka su zapravo fabrika mleka i od funkcionisanje žlezda u organizmu zavisiće i kvalitet mleka.” – kaže mr Violeta Petrović Luković.

Kalijumov jodid se otopi u 250 mililitara destilovane vode i lagano meša staklenom pipetom. Postepeno se dodaju kristali joda i dopuni se vodom. Pripremljeni rastvor se promućka. Ostavi se da odstoji bar 24 časa, uz povremeno mućkanje. Nakon 24 časa, spreman je za upotrebu.

Ovo su samo neki od saveta za dodatke izbalansiranoj ishrani vaših krava, koji mogu poboljšati zdravlje, ali i povećati količinu mleka koje daju vaše krave.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime