Kako prestenovati voćku, a ne povrediti je?

0
2223
Agrosaveti - Prstenovanje voća 01

Prstenovanje voćaka je stara pomotehnička mera kojom se može smanjiti bujnost i pojačati obrazovanje cvetnih pupoljaka. Prstenovanje je jednostavno ali ipak treba biti pažljiv da se ne povredi stablo voćke.

Adama Maganic 1120x180

Prstenovanje voćaka je stara pomotehnička mera kojom se usporava bujnost voćaka (jabuke, kruške), a u poslednje vreme se primenjuje i kod trešnje.

Ovom merom se zadržavaju hranjive materije u kruni i smanjuje se njihovo premeštanje u korenov sistem, što utiče na smanjenje bujnosti i pojačano obrazovanje cvetnih pupoljaka.

MPS baneri II

Prstenovanje se vrši na deblu ili ramenim granama. Na deblu se oko 10 cm ispod prve ramene grane, a na ramenim granama se pri osnovi izreže kora u vidu prstena sve do drveta. Prsten treba da bude širok do 0,5 cm, što zavisi od debljine debla, odnosno ramenih grana.

Ako je prsten uži, rana će brzo da zaraste pa se neće postići željeni cilj, a ako je širok neće moći na vreme da zaraste.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Preporučuje se da prsten bude dva puta širi od debljine kore.

PROČITAJTE I...  Za malinare iz Užica besplatno azotno đubrivo

Prstenovanje – u prvoj polovini maja

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Obavlja se pre početka diferenciranja cvetnih pupoljaka u prvoj polovini maja, a najbolje je ukoliko se ova operacija obavi u početku vegetacije.

Isecanje kore se može izvesti i u vidu spiralnog prstena, koji je manje rizičan od kružnog isecanja.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

U novije vreme se umesto prstenovanja preporučuje zasecanje kore nožem samo naokolo bez vađenja kore – prstena, pri čemu se prave dva takva prstena na razmaku 2–5 cm.

Prstenovanje grana može se obaviti i vezivanjem jednog ili dva reda žice, gde se žica blago useca u tkivo drveta.

Adama Forapro 1120x180

Ukoliko su stabla izrazito bujna umesto prstenovanja debla treba koristiti elastični čelični lim ili deblju gumu, a preko njih se zatažu dva reda žice u vidu pojasa. Ovi pojasevi se stavljaju na sredinu debla, posle kretanja vegetacije, a najkasnije do početka maja i zadržavaju se više godina sve dok stablo ne počne da rađa kada ga treba i skinuti.

Izvor: Agronews, PSSS

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstSajam pčelara Vojvodine
Sledeći tekstZaštita suncokreta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime