Sajam pčelara Vojvodine

0
1610
Agrosaveti - Sajam pčelara Vojvodine 06

Sajam pčelara Vojvodine održan je u Novom Sad na Poljoprivrednom fakultetu. Kao i zadnjih 35 godine i ove su pčelari mogli da prisustvuju stučnim predavanjima, obiđu prodajni deo i upoznaju se sa inovacijama na tržištu.

Spyrale Adama 1120x1080

‚‚Moram da napomenem da u proteklih 36 godina imamo izuzetnu saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom i da naše dve institucije odlično sarađuju, što se može videti i kroz odaziv ljudi kojih danas ima preko 1500 pčelara iz Vojvodine i okolnih zemalja.‚‚ – sa ponosom ističe Milan Bulajić direktor zadruge ‚‚Školarska košnica‚‚.

Iako se stalno polemiše o tome koliki je značaj i da li ga zapravo ima kada su udruživanja u pitanju, pčelarske zajednice imaju jak stav po tom pitanju.

LIBRETO 1120x180

Agro saveti - Sajam pčelara Vojvodine 04

‚‚Udruživanje uvek znači biti konkurentniji u svakom smislu te reči… Svi mi, ako se ozbiljno udružimo, to je jedna ozbiljna količina meda sa kojom se može izaći pred inostrano tržište‚‚ – objašnjava Bulajić

Teme kojima se posvetila pažnja bile su vezane za bolesti pčela, tehnologiju pčelarenja zarad visokih prinosa i ishranom pčela. Na tu temu porazgovarali smo i sa Rodoljubom Živadinovićem, predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

PROČITAJTE I...  Počelo podnošenje zahteva za besplatnu dodelu zaštitnog rama za traktor

‚‚Danas govorimo o hrani i ishrani pčela u praktičnom pčelarenju. Pokrivaju se sve one najvažnije teme koje pčelari čini mi se vrlo često zaboravljaju. A to je da moraju što više da se drže prirodne hrane.‚‚ – pojašnjava Živadinović.

Prema rečima našeg sagovornika, ishrana pčela je postala jedan izazova na koji domaćini nailaze. Stacionarno pčelarenje skoro da se može smatrati drevnim načinom pčelarenja.

Agro saveti - Sajam pčelara Vojvodine 01

‚‚Selidba je prioritet. Mi smo se borili i kod države da to shvati i prihvati. Prošle godine pa i ove imaće subvencije za sve vrste prikolica za sve vrste motornih vozila za selidbu pčela. Selidba danas postaje imperativ.‚‚ – Ističe Živadinović

Klima ne ide u prilog i svaki napori pčelara da ostvare profit nailaze na još jedan veliki problem – krađa košnica. Kako unutar organizacija tako i u saradnji sa vlastima, pčelari pokušavaju da stanu na put tom problemu.

Večito pitanje koje tišti naše proizvođače je subvencije. Kada ih nema nedostaju, a kada stignu malo je.

‚‚Država je dala ono što je mogla u ovom trenutku. Prošle godine smo dobili oko 5 miliona evra subvencija to je ona suma od 720 dinara po košnici. Podrška mladim poljoprivrednicima. Svi pčelari koji su tražili prošle godine podršku, dobili su je. I naravno subvencioniranje opreme do 55%. To su jako važne stvari za pčelarstvo.‚‚ – pojašnjava Živadinović.

PROČITAJTE I...  Izmenjena Uredba o podsticajima: Ko dobija više, a ko manje novca

Otvorene su nove teme, nova pitanja ali i novi planovi za predstojeću godinu. Udruženja, savezi, grupe. Kako god da se okupe pčelari nalaze zajednički motiv i snagu da se unapređuju i razvijaju. Ono što je svakako zajedničko pčelarima i njihovim ljubimicama, pčelama, je spremnost i organizovanost. Pčelarski savezi na nivou cele zemlje dobro funkcionišu zajedno i, baš kao u košnici, međusobno se pomažu.

Prethodni tekstProlećna setva okopavina
Sledeći tekstKako prestenovati voćku, a ne povrediti je?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime