Sajam pčelara Vojvodine

0
1607
Agrosaveti - Sajam pčelara Vojvodine 06

Sajam pčelara Vojvodine održan je u Novom Sad na Poljoprivrednom fakultetu. Kao i zadnjih 35 godine i ove su pčelari mogli da prisustvuju stučnim predavanjima, obiđu prodajni deo i upoznaju se sa inovacijama na tržištu.

Agil 1120x180

‚‚Moram da napomenem da u proteklih 36 godina imamo izuzetnu saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom i da naše dve institucije odlično sarađuju, što se može videti i kroz odaziv ljudi kojih danas ima preko 1500 pčelara iz Vojvodine i okolnih zemalja.‚‚ – sa ponosom ističe Milan Bulajić direktor zadruge ‚‚Školarska košnica‚‚.

Iako se stalno polemiše o tome koliki je značaj i da li ga zapravo ima kada su udruživanja u pitanju, pčelarske zajednice imaju jak stav po tom pitanju.

BioPlug 728x90px

Agro saveti - Sajam pčelara Vojvodine 04

‚‚Udruživanje uvek znači biti konkurentniji u svakom smislu te reči… Svi mi, ako se ozbiljno udružimo, to je jedna ozbiljna količina meda sa kojom se može izaći pred inostrano tržište‚‚ – objašnjava Bulajić

Teme kojima se posvetila pažnja bile su vezane za bolesti pčela, tehnologiju pčelarenja zarad visokih prinosa i ishranom pčela. Na tu temu porazgovarali smo i sa Rodoljubom Živadinovićem, predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Orius 1120x1080

‚‚Danas govorimo o hrani i ishrani pčela u praktičnom pčelarenju. Pokrivaju se sve one najvažnije teme koje pčelari čini mi se vrlo često zaboravljaju. A to je da moraju što više da se drže prirodne hrane.‚‚ – pojašnjava Živadinović.

PROČITAJTE I...  Kako bi oživeo dedino imanje, ozbiljno se posvetio pčelarstvu

Prema rečima našeg sagovornika, ishrana pčela je postala jedan izazova na koji domaćini nailaze. Stacionarno pčelarenje skoro da se može smatrati drevnim načinom pčelarenja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agro saveti - Sajam pčelara Vojvodine 01

‚‚Selidba je prioritet. Mi smo se borili i kod države da to shvati i prihvati. Prošle godine pa i ove imaće subvencije za sve vrste prikolica za sve vrste motornih vozila za selidbu pčela. Selidba danas postaje imperativ.‚‚ – Ističe Živadinović

Klima ne ide u prilog i svaki napori pčelara da ostvare profit nailaze na još jedan veliki problem – krađa košnica. Kako unutar organizacija tako i u saradnji sa vlastima, pčelari pokušavaju da stanu na put tom problemu.

Večito pitanje koje tišti naše proizvođače je subvencije. Kada ih nema nedostaju, a kada stignu malo je.

‚‚Država je dala ono što je mogla u ovom trenutku. Prošle godine smo dobili oko 5 miliona evra subvencija to je ona suma od 720 dinara po košnici. Podrška mladim poljoprivrednicima. Svi pčelari koji su tražili prošle godine podršku, dobili su je. I naravno subvencioniranje opreme do 55%. To su jako važne stvari za pčelarstvo.‚‚ – pojašnjava Živadinović.

PROČITAJTE I...  Počele prijave za subvencije po košnici

Otvorene su nove teme, nova pitanja ali i novi planovi za predstojeću godinu. Udruženja, savezi, grupe. Kako god da se okupe pčelari nalaze zajednički motiv i snagu da se unapređuju i razvijaju. Ono što je svakako zajedničko pčelarima i njihovim ljubimicama, pčelama, je spremnost i organizovanost. Pčelarski savezi na nivou cele zemlje dobro funkcionišu zajedno i, baš kao u košnici, međusobno se pomažu.

Prethodni tekstProlećna setva okopavina
Sledeći tekstKako prestenovati voćku, a ne povrediti je?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime