Voćarska proizvodnja u selu Desimirovac

0
1247
Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u selu Desimirovac 05
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Prošla godina nije pogodovala proizvođačima šljive, jer je cena bila ispod svakog minimuma, kaže naš domaćin Raco Dončić iz sela Desimirovac kod Kragujevca. On se već dugi niz godina bavi voćarskom proizvodnjom, tačnije proizvodnjom šljive koja predstavlja tradiciju ovog dela Srbije.

Adama Asorbital 1120x180

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u selu Desimirovac 02

Zajedno smo obišli Racin šljivik i uverili se da će ovo biti dobra godina, bar kada je rod u pitanju.

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u selu Desimirovac 04

Prinos obećava, pa naš domaćin očekuje oko 8 tona roda, ali kao što je i navikao cena se još uvek ne zna. U ovom delu Šumadije ima puno hladnjača i otkupljivača koji diktiraju cenu. Otkup nije organizovan, ali kvalitetnu šljivu nije teško prodati, pitanje je samo cene. Raco je neće dati u bescenje, pa ako ne bude zadovoljan cenom, preradiće je u rakiju.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Oživljavanje voćarstva

Ovaj deo Šumadije je nekada bio pod vinogradima koji su izvađeni, ali kako nam je rekao naš sagovornik, u Desimirovcu i okolini se polako ali sigurno revitalizuje voćaraska proizvodnja.

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u selu Desimirovac 01

Porodica Dončić je već napravila korak ka proširenju voćarske proizvodnje. Tačnije Racin sin je zasadio kupine, a zainteresovanih za tu voćnu vrstu je sve više.

1120x180px

Sve to ide u prilog priči o revitalizaciji sela, a ozbiljni planovi koje tamošnji voćari imaju kada je udruživanje u pitanju nam govore da će voćarstvo ovde biti broj jedan kada je poljoprivreda u pitanju.

PROČITAJTE I...  Voćarska proizvodnja u Topoli

Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u selu Desimirovac 03

Nadamo se da će se planovi ovih voćara obistiniti, da će brda oko Desimirovca biti ponovo pod voćem, a naša ekipa će ih svakako posetiti ponovo i biti tu da pohvali njihov rad i pokaže njihov trud i rezultate.

Adama Soratel 1120x1080

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstIsplativa proizvodnja kornišona za poznatog kupca
Sledeći tekstUzgoj alpino koza u Sanadu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime