Zaštita suncokreta

0
1263
Agrosaveti--Adama--Racer--Suncokret-03

Nosi etiketu superhrane!

Adama Maganic 1120x180

Znate li o kojoj biljci je reč? O suncokretu.

Ovo je biljka koja je uvrštena u 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma. Inače, suncokret je jedna od prvih biljaka uzgajanih na Američkom kontinentu. Još su je Indijanci proizvodili pre 5.000 godina. Danas, proizvodnja ove kulture u Srbiji raste. Sve su veće površine zasejane pod suncokretom.

Agrosaveti---Adama---Racer---Suncokret-02

Za zdrav rod i dobar prinos, neophodna je kvalitetna zaštita. U tehnologiji gajenja suncokreta, ogroman značaj ima zaštita ove kulture od korova. Neophodno je obezbediti nesmetan početni porast biljaka na parceli. Zato je od ključne važnosti upotreba zemljišnih herbicida. Kompanija Adama u svojoj širokoj paleti proizvoda, ima preparat na bazi flurohloridona, pod imenom Racer. Stari, provereni i dobro poznati „trkač“, koji pretiče sve korove na njivi. Kada kažemo sve korove, onda prvenstveno mislimo na one „najopasnije“ i „najzastupljenije“, poput ambrozije, gorušice, tatule, štireva, pepeljuge,…

Primenom preparata Racer u količini od 2 lit/ha, možemo biti sigurni da će biljke nakon nicanja nesmetano da rastu, jer im korovi neće konkurisati u snabdevanju vodom i hranom. Jako je bitno da naši proizvođači znaju da Racer mogu upotrebiti i u konvencionalnim, tj. klasičnim hibridima, u IMI tehnologiji gajenja, kao i u Express hibridima suncokreta. Nakon fine i kvalitetne pripreme zemljišta i odmah po završenoj setvi, primenićemo Racer.

PROČITAJTE I...  RATARSKA PROIZVODNJA U BAJMOKU

Agrosaveti---Adama---Racer---Suncokret-01

Tada možemo da očekujemo visoke prinose ove izuzetno zdrave biljke. Ukoliko pogledamo naše susede u Mađarskoj, sve će biti jasno. Mađarska je 8. zemlja na svetu po proizvodnji suncokreta, sa površinama od preko 600.000 ha. Godišnja proizvodnja ove biljke kod naših suseda je preko 1.700.000 tona. Racer je obavezan deo tehnologije u Mađarskoj! Dakle, sve ove preporuke su nam i više nego dobar preduslov za kvalitetnu proizvodnju ove biljke, koja nam je veliki saveznik i drug, zbog bogatstva vitamina i minerala koje u sebi sadrži!

Prethodni tekstKako prestenovati voćku, a ne povrediti je?
Sledeći tekstUzgoj konja – biznis koji u Srbiji može da bude isplativ

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime