Kontrola kvaliteta mleka

0
998

U zavisnosti od uslova proizvodnje i čuvanja, mleko predstavlja vrlo povoljnu sredinu za razvoj i razmnažvanje većeg broja mikroorganizama, koji pri povoljnim temperaturnim uslovima pojačavaju svoju mikrobiološku aktivnost, razlažući mlečni šećer najvećim delom u mlečnu kiselinu. U tom slučaju dolazi do naglog povećanja kiselosti mleka, zbog čega se snižava kvalitet sirovog proizvoda kao i prerađevine od takvog mleka. S toga je provera kvaliteta mleka od izuzetne važnosti.

Spyrale Adama 1120x1080

Kontrola kvaliteta mleka 02

Ksenija Čobanović vandredni je profesor departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i rukovodilac laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka. Ona objašnjava način na koji se mleko ispituje.

Kvalitet mleka se na teritoriji Vojvodine ispituje u našoj laboratoriji. Ispitujemo uzorke mleka koji se uzimaju u okviru redovne kontrole mlečnosti krava svih umatičenih grla, odnosno grla na kojima se prate proizvodne performanse.“

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kontrola kvaliteta mleka 05

Pored toga, objašnjava profesorka, rezultati koji se dobijaju mogu dalje poslužiti našim farmerima i proizvođačima mleka da unaprede poslovanje svoje farme. Pre svega kroz praćenje zdravstvenog stanja svojih grla, jer pored praćenja sastojaka pojedinih sastava mleka, kao što su sadržaj mlečne masti, proteini, laktoze i suve materije, prilikom analize uzoraka mleka, mogu se dobiti i podaci o ukupnom broju somatskih ćelija koji ukazuju na zdravstveno stanje vimena.

PROČITAJTE I...  Značaj upotrebe lucerke kao stočne hrane i useva u poljoprivredi

Kontrola kvaliteta mleka 03

Šta sve utiče na kvalitet mleka

Opšte je poznato da veliki broj faktora utiče na kvalitet i sastav mleka, koji kasnije utiče na otkupnu cenu mleka. Jedan od najznačajnijih faktora je ishrana krava, kao i praćenje analize kontrole mleka, a sve to u cilju smanjenja troškova jedne farme.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Prethodni tekstNapredak živinarske proizvodnje u Srbiji
Sledeći tekstSedam srpskih udruženja poljoprivrednika najavilo protest

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime