Živinarska proizvodnja u Srbiji napreduje i beleži rast poslednjih godina, kako procenjuje Ministarstvo poljoprivrede. U 2022. godini, proizvodnja živine u Srbiji iznosila je 116.000 tona, što je 4% više u odnosu na prethodnu godinu i 7,3% veće od petogodišnjeg proseka.
Gotovo da nema kuće na selu u kojoj se ne gaje kokoške. Međutim, ljudi u gradovima su često prinuđeni da jaja i ostale proizvode kupuju u marketima, koji dolaze sa farmi.
Ono što je trenutno aktuelno u sektoru živinarstva, posebno u sektoru proizvodnje konzumnih jaja, je izmena pravilnika o dobrobiti životinja koji je predviđao da se sa 31. decembrom prošle godine ukine upotreba konvencionalnih kaveza u živinarstvu, kaže Lidija Perić, prof. Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Na ovaj sistem je trebalo da se u Srbiji pređe do 2023. godine.Ta uredba je produžena, odnosno, neće biti ukidanja konvencionalnih kaveza u našoj zemlji, nego je doneta izmena pravilnika, koja predviđa da do 2025. godine proizvođači konzumnih jaja naprave plan prelaska sa konvencionalnih kaveza na druge kaveze ili alternativne sisteme.
Jedna od praksi u Srbiji je da se sa komercijalnog uzgoja u baterijskim (naslaganim) kavezima prelazi na takozvane obogaćene kaveze, koji za cilj imaju povećanje prostora za kokoške, ali ne i ukidanje pregrada i nagiba pod kojim životinje stoje. U Evropskoj uniji prelazak na obogaćene kaveze zakonom je definisan još 2012. godine, a danas kada je organska proizvodnja postala prioritet, on je prevaziđen.
Kako u Srbiji baterijski kavezi više ne smeju da se proizvode, svako ko prvi put želi da gaji koke nosilje trebalo bi da obezbedi obogaćeni kavez.Međutim, kako sve ove odluke utiču na životinje i samim tim na kvalitet proizvoda, objašnjava profesorka Perić.