Kravlje mleko sa Homolja

0
744
Agrosaveti---kravlje-mleko---Homolje---02
Timac AGRO

U selu Milanovac u opštini Žagubica obišli smo farmu Bobana Simeonovića koji proizvodi mleko. Naime, naš domaćin je pre pet godina rešio da se ozbiljno i profesionalno posveti ovoj grani stočarstva. Njegova farma se nalazi van sela na obroncima Homoljskih planina, te je sve idilično kao sa neke razglednice. Naš domaćin uskupno ima 50-ak grla stoke, dok je na muži 30-ak krava simentalske rase.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Moji su ovde oduvek svaštarili kada je stočarstvo u pitanju. Nekoliko krava, ovaca, kokošaka i to je bilo sve. A ja sam se u sve ovo upustio pre pet godina, rešio sam da stvorim ozbiljnu priču, danas od toga živimo. Ima ovde još ljudi koji proizvode mleko, ima nekoliko farmi.” – kaže Boban, naš domaćin.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Zadovoljan je naš domaćin i sa rezulatitima koje postiže, ali kako kaže, uvek treba težiti ka boljem. Ima kvalitetna grla, veoma vodi računa o genetici, kao i o ishrani na kojoj nikada ne štedi.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---kravlje-mleko---Homolje---01

 

Nekada su krave našeg domaćina bile u staji, ali od kada je farmu izmestio iz sela, one uživaju na ispustu, što se odrazilo i na samo zdravlje životinja, ističe Boban.

Banner_728x90

“Ovde imamo odlične uslove za ovakav način držanja stoke. Kada sam počeo bile su u štalama, a sada uživaju. I primetio sam da lakše ostaju steone, a lakše se i tele, to vam pričam iz ličnog iskustva.” – ističe Boban.

Biofor baner 728x90

MLEKO U EKSTRA KLASI PREDSTAVLJA OPSTANAK

A ovakav način držanja krava utiče i na samu mlečnost, smatra naš domaćin. Mleko sa ove farme je uvek u ekstra klasi, jer da je drugačije, računice ne bi bilo, dodaje Boban.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo u Sakulama

“Ne možeš opstati, ako ti mleko nije u ekstra klasi. Jednostavno moramo proizvesti maksimum i kada su količin u pitanju i kada se radi o kvalitetu mleka. Inače ovo ne bi imalo smisla. Ni sada nije dobro, ja sa premijom uzmem 43 dinara trenutno.” – priča nam naš domaćin.

Agrosaveti---kravlje-mleko---Homolje---03

Priča o ceni mleka uvek završi pričom o ceni goriva, jer su upravo energenti najvažnija stavka u računici svakog poljoprivrednika. Sa tim se slaže i naš domaćin, koji kaže da je neophodno obezbediti neki sistem plaćanja nafte za ljude koji žive od poljoprivredne proizvodnje. Posebno u pasivnim krajevima Srbije gde su parcele ustinjene, kilometrima udaljene jedna od druge i gde se zemlja veoma teško obrađuje.

“Velika je razlika između cene mleka i cene goriva. Ogromna razlika, nije tako bilo. Ja kada sam počinjao sve je bilo isto, osim cene goriva. Tako da tu nema poređenja. Država mora ponuditi neko rešenje kada govorimo o ceni nafte za poljoprivredu, a to mora uraditi što pre. Sve bi tada bilo drugačije. Ovde u ovom delu Srbije je jako teško obrađivati zemlju. Parcele su mnogo usitnjene, teško se radi, amortizacija je skuplja. Nije kao u Vojvodini, ili Požarevcu itd.” – ističe Boban.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredno gazdinstvo iz Lozovika

Naš domaćin obrađuje 20-ak hektara zemlje, a početkom ove godine reka je poplavila parcele pa se skoro sve dva puta sejalo, priča nam Boban. Pa ipak uspeli su sve na vreme odraditi i pripremiti hranu za stoku. Boban bi želeo proširiti broj grla do 40-ak na muži, ali ostvarenje planova ne zavisi od njega, već od situacije u domaćem agraru koje za sada nije na zavidnom nivou.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime