Jovica Kelić, magistar poljoprivrednih nauka i ekonomista, osnivač je udruženja za proizvodnju organske hrane „Eko energy“. Jedna od stvari kojima se udruženje bavi je i edukovanje članova o tome šta je organsko održiva poljoprivreda, šta je zdravstveno bezbedna hrana, ekologija i zaštita životne sredine, i koliko je važan čitav biodiverzitet. „To nije samo hrana, do hrane dođemo kada sve ovo ispunjavamo“, kaže Jovica.
Koordinatorka jedne od sekcija je Eržika Besenji, vlasnica etno kuće Mali Bodrog u Bačkom Monoštoru kod Sombora. Ona se, kroz turizam, bavi ženskim biznisom na selu, koji je jako bitan za održivu poljoprivredu, smatra Jovica.
U organsko održivoj poljoprivredi, mi još nismo dovoljno definisali koje su to subvencije za poljoprivredne proizvođače, kaže Jovica. Na lokalitetu zapadno-bačkog okruga, on radi na tome da se osnuje klaster, koji bi kasnije dopreo dalje, do Pokrajine i Republike.
„Taj benefit ovog lokaliteta treba iskoristiti. Nedovoljno se time bavimo“ – smatra Jovica.
Proizvode je bitno promovisati na domaćem tržištu
Jedan od ciljeva udruženja je i udruživanje i saradnja sa udruženjima iz inostvanstva, radi što bolje edukacije i razmene. Sa druge strane, bitno je proizvode promovisati i na domaćem terenu.
Jovica poljoprivrednim proizvođačima savetuje da sve što radimo treba da radimo za sebi, a se tržni višak, ako ga ima, ponudi državi.
Prilog možete pogledati na You tube kanalu Vertigo produkcije.
Facebook Agrosaveti stranica posvećena poljoprivredi i svim informacijama vezanim za nju.
Prati emisiju „U našem ataru“ koja se emituje već 21 godinu.
Svake nedelje donosimo vam sveže informacije o iskustvima poljoprivrednika iz cele Srbije na youtube kanalu Vertigo produkcije.
Pogledajte iskustva drugih koja mogu pomoći i vama!










