Đubrenje povrća u organskoj bašti – važne smernice

0
764
sadnja djubrenje
Foto: Pexels

Proleće je najbolje doba godine. Život se rađa, buja, stižu novi izdanci i pupoljci na našim biljkama, rasad se presađuje. Vreme je i za đubrenje većine biljaka.

Adama Maganic 1120x180

Prolećna prihrana deluje na optimalnom nivou, jer temperature tla omogućavaju biljkama da ih unose odgovarajućom brzinom. Đubrenje, odnosno, prihrana se radi na osnovu rezultata ispitivanja tla i potreba biljaka.

Potrebe za nutrijentima variraju u zavisnosti od biljne porodice i vrste. Na primer, lisnato povrće zahteva više azota nego grašak. Povrtarskim kulturama, uopšteno, hranljive materije su najpotrebnije tokom formiranja, a zatim tokom cvetanja i plodonošenja.

MPS baneri II

Važno je znati da je na početku proleća dostupnost hranljivih materija smanjena usled ispiranja i oticanja (kada su kiše) i usled hladnog prolećnog zemljišta koje ograničava oslobađanje hranljivih materija iz tla. Prolećne sadnice i presađene biljke treba prihraniti topivim đubrivom pomešanim s vodom, a zatim, kako biljke rastu, treba preći na granulirano đubrivo. Preporuka je da se pomeša suvo đubrivo u gornjih 5-10 cm zemlje i zalije vodom, ukoliko se ne očekuju padavine.

PROČITAJTE I...  Kada je pravo vreme za vađenje šargarepe?

Spor rast, zaostajanje u razvoju, bledo lišće i nizak prinos mogu da ukazuju na potrebu za đubrenjem. Ovi simptomi mogu da se jave i zbog drugih faktora, kao što je pregusta sadnja, slaba sunčeva svetlost, zbijeno tlo i prisustvo nematoda.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Granulisano đubrivo se stavlja pored biljaka, nikako uz stabljiku, a preko toga se stavlja nov malč. Preporuka je da se koriste samo organska azotna đubrivo, ukoliko analiza zemljišta pokaže da u njemu ima dovoljno fosfora i kalijuma.

Azot je biljkama neophodan u velikim količinama. Ali, ne treba da se preteruje, jer prekomerno đubrenje azotom može da proizvede bujne, zelene biljke, a malo plodova. Opšta preporuka za azot za povrtarske kulture je oko 1kg na 100 m2. Povrće koje iznosi dosta hraniva iz zemlje, poput paradajza, brokolija i cvekle treba da dobiju oko 1,4 kg na 100 m2.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Đubrenje povrća i organska materija u tlu

Organska materija se oslobađa postepeno iz tla i čini da hranljive materije polako budu dostupne biljkama tokom perioda vegetacije. Potreba za dodatnom prihranom bašte organskim đubrivima će se smanjivati kako se sadržaj organske materije u tlu povećava.

PROČITAJTE I...  Prirodni načini da ubrzate klijanje SITNIJEG semena povrća

Zato se cilja da sadržaj organske materije u tlu bude na nivou 5-10%, jer je zemljišta u ovom rasponu plodno, lako za obradu i ima veliki broj glista. Tlo sa 5% organske materije oslobodi oko 1kg azota na 100 m2, što je tipična preporuka azota za povrtnjake.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Međutim, u određeno doba sezone i u određenim fazama biljaka, organska materija iz zemlje neće moći dovoljno da „nahrani“ biljke. Rano proleće je taj period i  period kada počnu da se formiraju plodovi. Vrhunac oslobađanja azota se obično dešava u julu, i to ako zemlja ima adekvatnu vlagu, čime dolazimo do važnosti zalivanja, odnosno, navodnjavanja u tom periodu, ukoliko nema padavina.

Izvor: University of Maryland Extension, College of Agriculture and Natural Resources

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstMuška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode
Sledeći tekstNagrada za žene u poljoprivredi – otvorene su prijave

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime