Čuvanje plodova iz organske bašte tokom zime

0
60
organska hrana
Foto: Pixabay

Čuvanje plodova iz organske bašte je zahtevno i donosi puno izazova. Zato su saveti uvek dobro došli, a ovaj put savete daje Ljiljana Vuksanović, savetodavac iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Spyrale Adama 1120x1080

Plodovi koji se ostavljaju za zimu moraju da budu zdravi, neoštećeni i očišćeni od zemlje. Najbolja temperatura za ostavljanje povrća je od +1ºC do +4ºC, a vlažnost od 75-90%. Najvažnija mera je sprečavanje izmrzavanja ušuškavanjem i izolovanjem mesta gde se povrće drži.

Korenasto povrće treba očistiti od zemlje, odseći listove od srca i ukopati u sanduk sa peskom ili utrapiti. Karfiol brati i dok su mlade glavice, ali onda u podrumima sprovesti njegovo dozrevanje.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Nedozreli plodovi paradajza mogu da se okače u toploj prostoriji i ostave da dozru.
Koren cvekle vaditi pred zimu, čim dostigne odgovarajuću veličini, a čuvati na hladnom i vlažnom mestu.

Ukoliko vas interesuju detaljnije informacije i čuvanju različitih organskih povrtarskih kultura možete pročitati u članku: Vodič za čuvanje organskog povrća nakon berbe.

Zaštita povrća u lejama od izmrzavanja

Povrće koje ostaje na leji prekriti slojem slame i išća, pa zasuti zemljom. Izmrzavanje kupusa može da se spreči prekrivanjem glavica slamom i lišćem ili debljom plastičnom folijom. Najbolje vreme za branje kupusa u hladnim zimskim danima jeste ujutro od 9h sati, pa do podneva.

PROČITAJTE I...  Organska hrana

Šta raditi u decembru

Decembar je mesec kada je organska bašta pripremljena za zimu i pažnja se usmerava ka gajenju biljaka u zaštićenom prostoru. Biljke koje su pod folijom ili agrilom redovno obilaziti i kad je temperatura vazduha povišena otvarati i provetravati zaštićeni prostor. Pred kraj meseca u tople leje može se posejati još jedna tura salate i posaditi luk za prolećnu upotrebu.

Izvor:Organsko baštovanstvo

Prethodni tekstKeleraba: Izuzetno zdravo povrće, ovako se gaji
Sledeći tekstBivši POLICAJAC sada uzgaja SVINJE na 3 FARME u Čurugu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime