EU: Raste potražnja za biljnim proteinima

0
604
Agrosaveti - EU - Raste potražnja za biljnim proteinima 01

Evropska komisija razmatra mogućnosti za proširenje proizvodnje biljaka koje mogu da budu značajan izvor proteina uz uslov da se proizvodnja odvija na način koji ne ugrožava životnu sredinu.

Spyrale Adama 1120x1080

Istražuju se mogućnosti da se ubuduće više proteina za ljudsku upotrebu dobija iz biljaka kao što su suncokret, sočivo, uljana repica i druge.

„Biljni proteini su ključna komponenta evropskog sektora proizvodnje hrane, koji hranu i piće proizvodi po najvišim svetskim standardima“, izjavio je Fil Hogan, evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj. Međutim, kako je dodao, zbog raznolikosti tržišta i klimatskih faktora Evropa nije u mogućnosti da proizvede dovoljno biljnih proteina shodno narastajućim zahtevima.

Iz tog razloga potrebno je da se sve zainteresovane strane uključe u rešavanje ovog pitanja kako bi u budućnosti Evropa postigla samodovoljnost u snabdevanju svog tržišta proteinima iz biljnih izvora.

Mere za podsticanje proizvodnje biljnih proteina

Trenutno EU podstiče razvoj proizvodnje biljnih proteina kroz nekoliko mera u okviru  Zajedničke agrarne politike. Između ostalog, farmeri se podstiču na održiv uzgoj leguminoza, finansiraju se istraživanja u ovoj oblasti, a u programu Horizon Europe za 2021-2017 sredstva za ovu namenu biće udvostručena. Takođe se radi na istraživanju tržišta, promovisanju važnosti upotrebe ovih proteina i obrazovanju farmera.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Potrebe Evrope za biljnim proteinima u sezoni 2016/2017 iznosile su 27 miliona tona sirovih proteina. Pri tome, 79 odsto potreba za uljanom repicom EU obezbeđuje iz sopstvene proizvodnje, a samo pet odsto kada je u pitanju soja. Iz tog razloga EU godišnje uveze oko 17 miliona tona sirovih proteina, od čega je 13 milona tona poreklom iz soje.

PROČITAJTE I...  Poglavlje 12: Srbija tek na pola puta

Međutim, postoje pozitivni trendovi jer je EU u poslednjih nekoliko godina udvostručila svoje površine pod sojom, a raste i proizvodnja nekih drugih leguminoza. Tako je za kratko vreme utrostručena proizvodnja leblebije, sočiva, graška i boba.

Iako se još uvek najviše proteina dobija iz mesa i proizvoda od mesa (čak 93 odsto) ovaj trend se polako menja. Potražnja za alternativnim izvorima proteina u EU procentualno već sada dostiže dvocifren broj.

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstPodrška u razvoju organske poljoprivrede
Sledeći tekstUzgoj aronije na Staroj Planini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime