Folijarna prihrana povrća: Sve što vas zanima o đubrenju preko lista

0
745
folijarna prihrana zalivanje
Foto: Pixabay

Zemljište je glavni izvor hrane i vode za povrće i druge biljke, ali i listovi biljaka mogu da usvajaju hranljive materije i vodu. Zbog toga je folijarna prihrana ili đubrenje preko lista od izuzetne važnosti. Koje su prednosti folijarne ishrane i kako se ona pravilno primenjuje?

Adama Asorbital 1120x180

Folijarna prihrana se praktikuje kada biljke obrazuju dovoljno veliku lisnu masu, sposobnu da primi određenu količinu hrane. Na ovaj način biljka može dodatno da se nahrane mikroelementima.

Folijarno đubrivo se primenjuje u koncentraciji vodenih rastvora prema uputstvima proizvođača u zavisnosti od vrste đubriva i useva. Ovo je najlakši način ishrane biljaka, ali je dopunski i nije zamena za osnovno unošenje hranljivih elemenata preko korena. Ukoliko je reč o eko ili organskoj proizvodnji, mogu da se koriste razni pripravci, kao što su čaj od ljuski jaja, čaj od komposta, itd.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Folijarnom prihranom se uglavnom dopunjuju nedostajući elementi poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, bora… dakle, mikroelemenata koji su neophodni biljkama u njihovim fiziološkim procesima. Potrebe biljaka za mikroelementima su najveće u početnom delu vegetacije, a slabe prema kraju.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Đurđevu

Takođe, neki elementi, poput kalcijuma, bora ili gvožđa su slabopokretljivi i biljke ih teško usvajaju iz zemlje i transportuju tamo gde treba, te folijarna prihrana, odnosno đubrenje preko lista i u ovom slučaju efikasno pomaže biljkama.

1120x180px

Folijarna ishrana savetuje se i u slučaju pojave oštećenja koja su izazvana vremenskim nepogodama, poput grada, ili oštećenja od bolesti i insekata.

Prednosti đubrenja preko lista

Đubrenjem preko lista biljka brže usvaja hranljive elemente nego preko korena, a posebno u stresnim uslovima. Primenjuje se lako i brzo u svim vegetativnim fenofazama, a direktno deluje na kvalitet i obojenost plodova. Takođe, utiče na dužinu čuvanja plodova.

Adama Soratel 1120x1080

Vreme primene

Folijarna prihrana ne bi trebalo da se primenjuje često već samo nekoliko puta u toku vegetacije, jer ona nije zamena za glavnu ishranu preko korena biljke, već samo dopuna. Najbolje je da se primenjuje u popodnevnim časovima, kada je list suv i kada su stome na listovima maksimalno otvorene.


Reference: PSSS Jagodina, dipl. inž. Miodrag Simić, Agrosvet

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstDržava finansijski podržala mlinare i kupuje dodatne količine pšenice
Sledeći tekstCena maline obara prošlogodišnji rekord

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime