Kako sprečiti truljenje CRNOG LUKA nakon vađenja iz zemlje

2
9626
crni luk
Foto: Pixabay

Crni luk se najčešće vadi iz zemlje krajem jula i tokom avgusta, a posao počinje kada polegne minimum trećina biljaka. Šta treba uraditi kako bi se sprečilo truljenje glavica saznaćete u narednim redovima.

Spyrale Adama 1120x1080

Posao vađenja crnog luka počinje kada polegne trećina biljaka na parceli, optimalno polovina. Više o tome možete saznati u članku: Kada je pravo vreme za vađenje crnog luka.

Kada se luk izvadi iz zemlje mora da se obezbedi sušenje i dozrevanje. Nekada su vremenske prilike pogodne i to se obavlja bez ikakvih teškoća. Međutim, nekada se pojave obilnije kiše i povrtari imaju velike poteškoće da osuše luk i veliku štetu.

LIBRETO 1120x180

U normalnim uslovima dozrevanje traje oko desetak dana. Za to vreme, glavice isisavaju nagomilanu hranu iz lišća i formiraju suve ovojne ljuske. Kada se glavice uspešno osuše obavlja se klasiranje prema kvalitetu i krupnoći. Dok se to radi, važno je da se odstrane oštećene glavice. One se ne bacaju, već se prve koriste za potrošnju.

Vađenje i sušenje luka nije isto na malim i velikim parcelama. Luk sa manjih površina se plete u vence i suši ispod strehe ili na nekom drugom promajnom mestu. Kada se to radi na lukovicama se mora ostaviti deo stabla dužine dva do tri centimetara, odnosno, narodski rečeno vrat. Njegova uloga je veoma važna, ato je da spreči eventualnu pojavu infekcija koje bi mogle da izazovu truljenje crnog luka.

PROČITAJTE I...  7 BESPLATNIH PRIHRANA za biljke direktno IZ vaše KUHINJE

Kada se radi o većoj površini, posao mora da se obavi mašinama. Kada se lišće osuši na njivi, odbacuje se i sledi sakupljanje ručno ili mašinski.

Bez obzira da li je reč o bašti ili većoj površini glavice crnog luka ne bi trebale da budu izložene jakom suncu zato što može da dođe do ožegotina i drugih oštećenja, što direktno utiče na truljenje luka.

Crni luk se obično čuva na tavanima ili nekim pogodnim promajnim mjestima s tim da temperatura svakako ne bude u minusu.

Prethodni tekstOvako Mađarska štiti interese svojih poljoprivrednika
Sledeći tekstBački ratari: Ni subvencije od 500 evra/ha nas neće spasiti, ako cena pšenice bude niža od 20 dinara

2 KOMENTARA

    • Postoji i treba odabrati ozimu sortu belog luka. Kod belog luka imamo dva varijeteta, ozimi i jari beli luk, koja se prepoznaju po karakteristikama glavica.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime