Lisnati celer – gajenje u bašti

0
64
lisnati celer
Foto: Wikipedia.org / Rasbak - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=200193

Od divljeg celera nastalo je nekoliko varijeteta, te tako razlikujemo lisnati celer, celer korenaš i celer rebraš. U nastavku ćemo vas upoznati sa lisnatim celerom i kakve zahteve ima za uzgoj.

Adama Asorbital 1120x180

Lisnati celer potiče od divljeg, močvarnog celera koji se može naći u severnoj Evropi na vlažnim, pa i slanim površinama. Zato celer ima velike potrebe za vodom, a može da podnese zaslanjena zemljišta.

Lisnati celer ili celer lišćar ima vrlo intenzivan miris, a za konzumaciju se koristi samo lišće. Savršen je kao ukusan sastojak supa i salata. Takođe je idealan za sušenje. Može da se gaji na njivi, u bašti ili saksiji.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Klima i stanište: Celer može da raste u baštama koje se dobro snadbevaju vodom i đubrivom, a može da se sadi sa krastavcima i zelenom salatom.

Zemljište: Odgovara mu teža zemlja sa dosta humusa. Veliki je potrošač kiseonika.

1120x180px

Setva i presađivanje: Seme se  seje u tankom sloju u zemlju i pokriva vlažnim novinskim papirom. Temperatura ne treba da bude niža od 16 stepeni Celzijusa kako bi se izbeglo izbijanje nepoželjnih izdanaka koji se javljaju kasnije. Za 4-5 nedelja biljke se pikiraju sa razmakom od 5 cm. Kada biljke razviju nekoliko većih listova presađuju se u brazde dubine 10-ak cm, koje će se kasnije zagruti zemljom. Na jednom kvadratnom metru može da se posadi 5-6 biljaka.

PROČITAJTE I...  Saveti za uzgoj BLITVE na organski način

Nega i đubrenje: Pre presađivanja potrebno je dodati dosta kompleksnog organskog đubriva. Potrebno je redovno okopavati i, istovremeno, uklanjati korov. Redovno obilno zalivati, jer celer traži dosta vode.

Adama Soratel 1120x1080

Berba: Lisnati celer počinje da se bere obično u julu, dok su listovi mlađi. Ukoliko prestare, opada im kvalitet. Kad su lisne peteljke snažno razvijene, odreže se cela biljka, a listovi podrežu. Na njivi se obično kosi i prosečno budu dva košenja po sezoni, nekada i tri. Posle svakog otkosa potrebna je prihrana azotom.

Prethodni tekstNedeljni pregled cena žive stoke, žitarica i stočne hrane
Sledeći tekstTov junadi drži u malom prstu, farma mu je kancelarija na otvorenom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime