Zašto su trgovačke marže drastično veće od cene domaćih poljoprivrednih proizvoda?

0
89
Agrosaveti proizvodnja jabuke i zove 01

Jedan od glavnih zahteva poljoprivrednika koji su protestovali pre nekoliko meseci je i uređenje tržišta, a kako ono funkcioniše, na svom primeru objašnjava Goran Filipović poljoprivrednik iz Kisača koji uzgaja jabuke

Spyrale Adama 1120x1080

Filipović je jabuku prodao za 42 dinara po kilogramu, a već prekostura je ona u marketima dostigla cenu od čak 129 dinara.

Filipović je taksativno naveo svoja ulaganja za hektar i po pod jabukom. Kako navodi, da bi se podigao voćnjak na ovolikom prostoru, za sadnice, ogradu, žicu, sistem za navodnjavanje i sistem za odbranu od grada, u startu treba izdvojiti 50.000 evra. Na tu cifru se dodaje još 15.000 evra da bi bageri poravnali i ukopali šta je potrebno, da bi se voćnjak podigao i platili radnici. Na ukupan kredit od 65.000 evra dobio je povrat od države od 50 odsto, tako da je u voćnjak uložio oko 35.000 evra.

Na rod se čekalo pune tri godine, a za to vreme je morao da se vraća kredit. Prošle godine je rod počeo da stiže, te je imao ukupno oko 5 vagona.

PROČITAJTE I...  Primena KOMPOSTA u proizvodnji JAGODA

”Računajte da tokom sezone, od cvata do berbe, imamo 26 do 30 prskanja, kao i prihranu (fosfor, kalij, azot..) koju dajemo svaki drugi dan preko sistema navodnjavanja, tu su još i potrošen benzin za agregate i voda. Na kraju dođe branje i plaćanje radnika. Obrali smo sve za dan uz pomoć 120 nadničara“, kaže Filipović.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kako ističe, sve je sa voćnjakom pazio da uradi kako treba da se radi i dobio je jabuke koje su 90 odsto bile u prvoj klasi. Sa cenom od 42 dinara po kilogramu, kaže da je ostvario zaradu. Međutim, ono što ga je nateralo da se zamisli je fotografija njegovih jabuka dva dana nakon što ih je prodao u jednom hipermarketu iz okoline.

Paprena cena u marketu za domaću jabuku

“Nakon što sam prodao jabuke, prekosutra mi sestra šalje fotografiju iz marketa u Šidu. Jabuke sa oznakom naše zadruge koja je proizvođač, imale su cenu od čak 129 dinara! Nije mi jasno kako oni dođu do te cene i kako računaju svoja ulaganja, kad sam ja nešto zaradio nakon svega ovoga što sam vam naveo da sam uložio. To je najranija sorta jabuka, ona se kupi početkom avgusta, nije bila u hladnjači, nije putovala do Rusije, pa i da jeste, ne bi bila tolika cena. Zanima me kome ide tolika razlika i zašto naši građani ne bi jeli domaću jabuku po ceni od recimo 60 dinara”, nastavlja ovaj poljoprivrednik.

PROČITAJTE I...  Ujedinjeni poljoprivrednici sutra na sastanku sa premijerkom

Kisač je od Novog Sada udaljen osam kilometara i zaista deluje nemoguće da kroz tu razdaljinu i nakon jednog ili dva dana, cena od 42 dinara postane u gradskim marketima 129 dinara.

Neophodna dobro vođena agrarna politika

Prof dr. Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže da je jasno ko se u ovoj priči bogati, prodavci i nakupci, napominjući da lanci marketa zapravo ucenjuju proizvođače.

Prema njegovim rečima, nema pravilne i dobro vođene ararne politike. Profesionalni poljoprivredni proizvođači nemaju ni blizu subvencije kao u EU, a ne mogu da budu konkurentni ni sa zemljama u regionu. Pritom, sav potrošni repromaterijal je kod nas skuplji nego u zemljama Zapadne Evrope, kaže profesor.

Naši proizvođači i prerađivači plaćaju najskuplje gorivo, industrijsku struju, skupo đubrivo i ostale materijale. Situacija u povrtarstvu i voćarstvu je, smatra, tako izuzetno teška.

On ocenjuje da normalni rabat ne bi trebalo da bude veći od pet posto, sa kojim bi prodavci pokrili sve troškove i zaradili, a ne da zarade tri puta više „a nisu ni orali ni kopali“, zaključuje Ilin.

PROČITAJTE I...  Inspekcija otkrila pošiljke sa prekomernim ostacima pesticida i teškim metalima

Izvor: Agronews / Danas

Prethodni tekstKoren sladića – lek za kašalj još od antičkog doba
Sledeći tekstSkoro milion i po litara mleka godišnje na farmi krava u Bačkoj Palanci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime