Nakon kiše – puževi! Kako ih se rešiti

0
2949
puž
Foto: Pixabay

Puževi su uglavnom aktivni noću, ali ih danju izmami kiša. Ukoliko su vam se pojavili puževi sa kućicama ili golaći, evo kako da ih suzbijete da ne bi napravili veliku štetu u bašti.

Adama Sultan 1120x180

Puževi se pojavljuju s proleća i ima ih sve do jeseni, a najjaktivniji su posle kiše. Posebno vole da grickaju mlade biljke, a ni starije ne zaobilaze.

Puževi sa kućicama uglavnom jedu već oštećene listove i izumrle delove biljaka, a puževi golaći baš i ne biraju. Ono što je zabrinjavajuće je pojava velikog broja i rizik da devastiraju baštu.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Puževi se hrane biljem (uglavom povrćem), a u ustima imaju zube nalik na šmirglu i to na hiljade sitnih zuba na traku jezika.

Puževi golaći su obično najbrojniji u jesen. Preko leta, usled smanjenja vlažnosti u vazduhu, padaju u letnju sanestivaciju. Ako su suše dugotrajne, može doći do uginuća. U toku zime se povlače u zemlju, ukoliko je hladnije, utoliko idu dublje. Najpovoljnija temperatura za golaće je oko 12-22 stepena Celzijusa.

BioPlug 728x90px

Ono što treba znati o puževima to je da izbegavaju biljke koje imaju dlakave, čvrste i aromatične listove.

PROČITAJTE I...  Praziluk – tehnike rasađivanja i uzgoja

Puževi imaju prirodne neprijatelje kao što su: zmije, kornjače, žabe, ptice, živina, gušteri.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako se rešiti puževa ukoliko vam prave štetu u bašti?

Prvo, možete da ih sakupite  i premestite na neku dalju lokaciju.

Možete na krajevima bašte da ukopate ostatke kore limuna, salate, jabuke i da prekrijete kartonom. Puževi će doći da se nahrane, a vi ih ujutro sakupite i uklonite.

Takođe, mogu da se iskoriste bakrene žice. One se postave u dva sloja oko kritičnih biljaka. Biljke koje puževi obožavaju su bosiljak, pasulj, kupus, dalije, hoste, zelene salate, neven, kadife… Puževi ne vole kontakt s bakrom, a kao jedan od razloga navodi se reakcija između njihove sluzi i bakra.

U zatvorenom prostoru, postavljanje bakarnih ili limenih ploča sa oštrim ivicama postavljenih po ivicama  plastenika ili staklenika, predstavljaju odlične i trajne prepreke za puževe. Takođe, na putevima kretanja puževa treba posipati mineralna djubriva, pepeo, kreč, i dr. koji puževima oduzimaju vlažnost, koja im je preko potreba za njihovu pojavu i razvoj, savet je ing.polj.Vladana Markovića.

PROČITAJTE I...  Sve što treba da znate o SETVI SPANAĆA u septembru-oktobru

Oko biljaka mogu da se pospu izlomljene ljuske od jaja, koje na nežno telo puža deluju kao da se kreće po staklu, pa će ta mesta izbegavati.

Preporučuje se i postavljanje hranidbenih mamaka, odnosno zamke sa pivom, jer puževi obožavaju njegov miris. On može i da se pojača tako što se doda kašičica šećera na litar piva. Zamka se pravi vrlo jednostavno. Obična čaša od jogurta ukopa se u zemlju tako da ivice budu u ravni sa njom. Čaša se napuni nešto malo preko pola sa pivom. Nakon što puž upadne, više ne može da izađe.

Na kraju, na raspolaganju su i hemijski preparati. Za njihovo suzbijanje mogu se koristiti preparata na bazi  a.m. metiokarb MESUROL GRANULAT ili PUŽOMOR u količini 30-50 gr/aru.

Posadite kadife naredne godine, puževi ovo cveće obožavaju, pa ih sakupite dok se hrane.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstPrerada KOZJEG mleka u Krušedol Selu: Spoj tehnoloških inovacija i tradicionalnih receptura
Sledeći tekstZašto je važno ZAGRTANJE KROMPIRA i kako se pravilno ručno radi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime