Smanjite štete od puževa golaća: Evo gde se najčešće greši

0
20967
Agrosaveti - Puž golać 01

Poslednjih godina primetno je da poljoprivredni proizvođači imaju problem sa puževima golaćima i to posebno u plastenicima gde se gaji salata, tek izniklo ili presađeno povrće. Da bi se smanjile štete od puževa golaća potrebno je dosta strpljenja.

Adama Maganic 1120x180

Poznato je da puževi najviše napadaju povrće, ali ne zaobilaze ni cveće. Aktivni su noću na relativno niskoj temperaturi od četiri stepena naviše. Zato su plastenici najugroženiji krajem zime i u rano proleće. U našim krajevima najveću štetu prave poljski golaći, a zatim krupni puževi. Poljski puževi su zastupljeniji kada su ispruženi, dugi su oko tri centimetra. Iste su boje kao i zemlja i često su obavijeni grudvicama, pa se dok miruju teško uočavaju. Zanimljivo je da u periodu kada golaći mogu da naprave značajnu štetu u plasteniku ih ima manje nego sa spoljašnje strane folije. U okolini objekta često imaju dobre uslove za život.Tu su prazne gajbe, vreće sa kompostom, stare folije, korov. Ovde ih niko ne uništava, pa kada se otvore vrata od folije, lako ulaze u plastenik.

PROČITAJTE I...  Vreme za setvu zimske salate

Noćne štetočine

Štete prave noću i to direktne i indirektne. U prvom slučaju izgrizu klicu ili oštete mlade i odrasle biljke, a u drugom prenose razne bolesti biljaka. Oštećenja koja nanose starijim biljkama omogućuju prodor parazita, prouzrokovača truljenja. Dešava se da neke biljne vrste oštećuju samo dok su mlade, a kada se razviju izbegavaju ih zbog solanina, kapsicina i drugih materija koje su za njih otrovne.

MPS baneri II

Da bi se smanjile štete od puževa golaća potrebno je dosta strpljenja. Zemljište se mora duboko obraditi usitniti i popraviti, da se unište njihova skrovišta. Iz plastenika treba izneti upotrebljenu ambalažu, folije, alatke, a u okolini uništiti korov i izbegavati gajenje drugih biljnih vrsta između dva objekta. Polazeći od životnog ciklusa i navika ovih životinja, najbolje je da se uništavaju mehanički. Svako jutro, sa unutrašnje i spoljašnje strane plastenika sakupe se puževi koji su krenuli u skrovište. Pregledom objekta treba otkriti kuće i tu ih takođe uništiti. Na poslednjem mestu je hemijska zaštita.

Mamci i granulirani preparati

U našoj zemlji mogu se naći mamci i granulirani preparati, a u svetu je hemijska zaštita raznovrsnija. Koriste se biološke metode, odnosno moluskocidi sa aktivnom materijom biljnog porekla. Kod nas su registrovani granulirani mamci CARACOL i GARDENE koji se koriste dva puta sa intervalom od 14 dana.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Granule su prilično pouzdane, ali povrtari ih često pogrešno koriste i ne postižu dobre rezultate. Umesto da ih pažljivo posipaju oko svake biljke, stavljaju ih na gomile, koje odbijaju puževe.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja organske blitve i spanaća u plastenicima

Izvor: PSSS Srbije

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstProizvodnja SOKA od SPELTE, bombe zdravlja za narušeni imuni sistem
Sledeći tekstStočari: 12. maja opelo mlečnom govedarstvu ispred zgrade Predsedništva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime