Zašto je važno ZAGRTANJE KROMPIRA i kako se pravilno ručno radi

0
8495
krompir
Foto: Pixabay

Biljka krompira stvara nove krtole u podzemnom delu stabla te se zagrtanjem proširuje prostor za rast podzemnog stabla i za razmnožavanje krtola. Osnovni cilj ove agrotehničke mere je povećanje prinosa. Evo i kako se pravilno radi.

Spyrale Adama 1120x1080

Sam postupak zagrtanja podrazumeva kopanje zemlje duž redova sa zasadom krompira i nabacivanje tako iskopane zemlje uz stablo posađene biljke. Ukoliko se krompir eventualno gaji u uzdignutim lejama, onda zagrtanje podrazumeva dodavanje nove zemlje umesto kopanja postojeće.

Budući da krompir nakon što nikne ima tendenciju brzog rasta, kada nadzemni deo stabla dostigne visinu 20-ak cm, vreme je za prvo zagrtanje kako bi se mladim krtolama obezbedio prostor za rast.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Brdašca, koja se ovim postupkom naprave, predstavljaju mesto u kojem se nove krtole razmnožavaju te je važno držati ih pokrivene zemljom i van domašaja sunčevih zraka.

Ukoliko mlade krtole dođu u kontakt sa sunčevom svetlošću postaju zelene, u njima se ravijaju toksini koji mogu biti otrovni, te prestaju biti upotrebljive za jelo. Najbolji način da se ovo izbegne je da se krompir zagrće što češće tokom vegetacije jer važi pravilo da što se više puta zagrne to će biti i veći prinos.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Prilikom zagrtanja, zemlja se nabacuje motikom ili ašovom sve do vršnih listova nadzemnog stabla. Nakon zagrtanja, zemlju je potrebno dobro zaliti i održavati je vlažnom nekoliko narednih nedelja. Nakon što prođe nekoliko nedelja i biljka poraste za novih 20-ak cm u visinu, vreme je za novo zagrtanje. Kako su biljke veće, mora da se vodi više računa da se motikom ne oštete već formirani stoloni i mlade krtole.

PROČITAJTE I...  Tržište za organsko povrće postij

Dodavanje slame

Kod naknadnog zagrtanja, dobar izbor je slama. Slama se postavlja poput zemlje, uz stablo biljke u što debljem sloju. Takođe, moguće je koristiti i kombinaciju slame i zemlje kako bi sloj slame bio što bolje pritisnut. Za slamu, podjednako kao i za zemlju, važi pravilo da je potrebno zalivanje nakon zagrtanja i održavanje sloja vlažnim. Uz  slamu kao materijal za zagrtanje, sam postupak vađenja, odnosno berbe, kada za to dođe vreme, biće lakši. Mera se može ponoviti dva do tri puta tokom sezone, a izvodi se svaki put kada biljka poraste za novih 20-ak cm.

Prethodni tekstNakon kiše – puževi! Kako ih se rešiti
Sledeći tekstNajčešća bolest RUŽA: Žuti mozaik lista

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime