Planiranje bašte za narednu sezonu je ozbiljan posao. Svi koji žele da uštede vodu mudrim tehnikama navodnjavanja mogu da razmotre drugačiji pristup – da posade povrtarske useve koji ne zahtevaju mnogo vode.
„Mnoge vrste povrtarskih kultura, poput pasulja, prilagođene su uslovima suše na osnovnom, ćelijskom nivou“, kaže Džim Majers, profesor hortikulture na Oregon Univerzitetu. Postoje vrste pasulja koje uspešno rastu u gotovo pustinjskim uslovima.
Tepari pasulj
Jedna od njih je takozvani tepari pasulj ili oštrolisni pasulj. Ova vrsta je poreklom sa američkog jugozapada i tamo je bio glavna hrana stotinama, a verovatno i hiljadama godina. U prošlosti je predstavljao jednu od glavnih namirnica američkog autohtonog stanovništva i gajio u udruženoj sadnji, zajedno sa kukuruzom i bundevom. Ove biljke su nazvane „tri sestre“, jer sadrže gotovo sve najvažnije nutritijente neophodne u ishrani.
Kravlji grašak
Kravlji grašak ili, kako ga još zovu, okasti grašak odlično podnosi sušu i ne traži puno vode. Zapravo, on slabo raste ako se previše zaliva. Kravlji grašak se smatra jednom od najvrednijih leguminoza koje se sa uspehom uzgajaju u semiaridnim tropskim područjima Azije, Afrike i Centralne Amerike. Jedna je od najtolerantijih leguminoza na suše i visoke temperature. Dobro uspeva u zemljištima slabijeg kvaliteta i može da toleriše zemljišta sa više od 85% peska, sa manje od 0,2% organskih materija, te sa jako niskim vrednostima fosfora. Ipak, treba znati da mu je potrebna toplota da bi sazreo i da hladne noće mogu da ograniče rast.
Tolerantnost paradajza, tikve i dinje na sušu
„Postoji sorta tikvica (Dark Star) koja se gaji zbog svoje sposobnosti da raste u sušnim uslovima s korenjem koje traži podzemne vode“, kaže Majers.
Prema njegovim rečima, paradajz, tikve i dinje, sve dok imaju vodu u ranoj sezoni rasta, mogu da tolerišu sušu. „Zapravo, mnoge vrste paradajza postanu bolje ako prekinete navodnjavanje od sredine do kasnog leta. Ova mera, takođe, smanjuje sposobnost određenih gljivičnih i bakterijskih bolesti da se pojave ili da napreduju“, objašnjava Majers.
Osim upotrebe dobro poznatih tehnika za ušedu vode, kao što su navodnjavanje kap po kap i malčiranje, ove godine možete da pokušate da grupišete povrće prema njihovim potrebama za vodom.
Usevi za hladnu sezonu nisu otporni na sušu, poput kupusa, karfiola, kelja…
Kukuruz šećerac i zelena salata imaju plitko korenje i ne mogu bez puno vode.
Izvori: Oregon State University, Extension Service; Singh, B.; Ajeigbe, H. A.; Tarawali, S. A.; Fernandez-Rivera, S.; Abubakar, M. (2003). „Improving the production and utilization of cowpea as food and fodder”. Field Crops Research. 84: 169—150. doi:10.1016/S0378-4290(03)00148-5.